Tűzgyújtás magnéziumtömbbel PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Túlélési technikák
Írta: Makrai Tibor István   

 

Tűzgyújtás magnéziumtömbbel

 

A tűz a túlélés központi kérdése. A lángok meleget adnak. A jó tűz megfelelő menedékkel, hőtermelő építményekkel kiegészítve lehetővé teszi, hogy a legkeményebb fagyban is a szabadban éjszakázzunk, fénye elriasztja az éjszaka árnyait és a vadállatokat. A parázs fölött elkészíthetjük ételünket.
 
"Jó, jó, de mivel gyújtsunk tüzet?" - juthat az olvasó eszébe. Mindenfajta modern kori gyújtóeszköz (öngyújtó, gyufa) fogyatékossága, hogy "hamar kifogy belőle a szufla"
 
Ráadásul a gázos öngyújtó hidegben nehezen működik. A legjobb közülük a nem túl ifjú találmány, a gyufa, amely azonban igen sérülékeny. Óvatlan, elfagyott kézzel használva könnyen eltörhet a szára, a szél elfújhatja, s ősi ellensége, a nedvesség alattomban teszi tönkre.

1Van azonban egy eszköz, amely mindig megbízhatóan működik: a szikravető. Ezt a tűzszerszámot évezredeken keresztül használták a világ minden pontján. Megfelelő ásványi kőzet és egy acéldarab kell hozzá. A magyar pusztán az úgynevezett pásztorkészséghez tartozott a tapló, a kova és az acél. Az acéllal ütést mérve az ásványra megfelelő méretű szikra keletkezett, mely belekapott a taplóba. Nos, itt van a dolog gyenge pontja, mert olyan anyagra is szükség van a tűzszerszámhoz, amely lángra lobban a szikrától. Erre leginkább fakalapáccsal kivert és hamulúgban vagy salétromban gondosan kifőzött taplót használtak.

Kevesen tudják, hogy nem felelt meg akármilyen acél a feladatnak. A tapasztalatok szerint igen jó minőségű, kifejezetten keményre edzett fém kellett a megfelelő szikra indításához.
A tűzszerszám feledésbe merült, a gyufa és a fent említett korszerű gyújtóeszközök kiszorították (éppúgy, ahogy a kova és az acél kiszorította jóval korábban a tűzfúrót, a tűzekét és a hasonló dörzsöléses eljárással működő eszközöket). Ennek sajátos következményeként nem tiszteljük a tüzet, mert nem dolgozunk meg érte. Természetesnek vesszük, hogy gombnyomásra van főzéshez, melegedéshez elegendő hőnk. Egy másik következménye ennek, hogy elveszítettük a testi ügyesség egy bizonyos fajtáját, a két kezünk alkotó ügyességét.
Az utóbbi időben a tűzszerszám modern formában újra megjelent. Nem véletlenül, hiszen közömbös az időjárási körülmények iránt, hidegben, melegben, esőben egyaránt megfelelő szikrát ad. Használata romantikus. Egész más érzés szikravetővel tüzet gyújtani, mint lelocsolni a fát gázolajjal, és öngyújtóval begyújtani. A sporttúlélés sportszerűséget is jelent. A tűz gyújtásának pedig a szikravetés az egyik legsportszerűbb, ugyanakkor könnyen alkalmazható formája. (A legvagányabb dolog tűzfúrót használni, de erről majd egy másik alkalommal szólunk.)

2A szükséges eszközök többféle formában is rendelkezésre állnak. A legkönnyebben a magnéziumtömb használható. A Fire Starting Tool Magnesiumot a Doan Machinery&Equipment Co. készíti 1984 óta. Ez egy 76x25x9 mm-es magnéziumtömb, amelynek egyik oldalán egy középen, hosszában végigfutó vájatba egy különleges anyagból készült fémpálca van belefoglalva. A magnézium egyik végén, a középvonaltól kissé eltolva egy furat található, melybe egy vékony "dögcédulalánc" van belefűzve. Ebbe egy ejtőernyőszsinórt vagy valami hasonlót fűzve a nyakunkon hordhatjuk gyújtónkat.

3A munka során a magnéziumtömb két hosszanti oldalát használjuk: a szikravető rudat az egyik oldalon, s a vele átellenben lévő forgácsolóélt a másikon. A lényeg, hogy a magnéziumból elegendő mennyiségű forgácsot faragjunk le, majd ezt gyújtsuk be egy késsel, úgy, hogy azt a fémrudacskán húzzuk végig. Ehhez kb. 60 fokos szögben helyezzük le a földre a magnéziumtéglát arra az alsó sarkára, ahol a szikravető van. Fontos, hogy kemény felületre támasszuk, nehogy nyomásra belesüllyedjen a talajba. Erre a célra kiválóan megfelel egy lapos kő- vagy kéregdarab. (Gyakran kaparom a gyúlékony fémet a gyalogsági ásó lapjára, ahol könnyű összegyűjteni, s amely egyben gyújtás után védi a tüzet a talaj nedvességétől. Ha már életre kapott a tüzünk, óvatosan letolhatjuk a lángoló ágakat az előre elkészített talapzatra.) Helyezzük késünket a sima oldalra derékszögben, s erőteljes mozdulatokkal kaparjunk apró forgácsokat a fémből.

4Erős, éles késre van szükségünk. Igyekezzünk az oldal egészén végighúzni, s ügyeljünk arra is, hogy a penge ne kapjon bele a tömb sarkaiba. Így elkerülhetjük, hogy a magnéziumtégla kagylósodjon és a sarkai lekerekedjenek, mivel ez sok használat után jelentősen csökkenti a tömb hatékonyságát. Arra is vigyázzunk, hogy ne faragjuk a fémet. Ilyenkor ugyanis bele-belevág a penge az anyagba, s megakad benne, így hasznavehetetlenné válik az eszköz. A kaparás hatására azonnal lekopik a fémet védő, mindig újra képződő oxidréteg, s ezüstös fénnyel megjelenik a magnézium. Körülbelül egy mogyorónyi forgácsot készítsünk, de szükség esetén sokkal kevesebb is elég.

Gondosan söpörjük a kés pengéjével egy kupacba a magnéziumot. Eleve hasznos, ha egy falevelet vagy bármi mást rakunk a tömb alá, amelyen összegyűjthetjük és szükség szerint arrébb is vihetjük a darabkákat. Az említett kéreg erre is kiválóan megfelel. Vigyázzunk, nehogy a szél elfújja a szemcséket.
Fordítsuk meg az eszközt, s ugyanolyan szögben helyezzük a másik oldalára, mert most a szikraindító rudacskára van szükségünk. Úgy tegyük a forgácskupac mellé, hogy a kiröppenő szikra optimális szögben érje. Ezt úgy érhetjük el, ha a rudat letéve annak képzeletbeli meghosszabbítása a forgácsokra irányul. Helyezzük a kés élét a szikravető rúdra, de most 45 fokos szöget zárjon be a kés és a fém. A penge éllel lefelé álljon. Miközben szorosan odanyomjuk a kést a fémhez, egy gyors, erőteljes mozdulattal toljuk le a pengét. A rendkívül intenzív szikra meggyújtja a magnéziumot. Ügyelnünk kell arra, hogy a leszaladó kés ne verje szét a fémkupacot.

Munkánk eredménye egy rövid időre felizzó, vakítóan fehér láng, melynek kb. 2500-3000 Celsius-fok a hője. Hogy lesz ebből tűz? Például úgy, hogy az előre felépített tűz aljába könnyen gyulladó anyagot (mondjuk száraz füvet) halmozunk, s ezt gyújtjuk be a magnéziummal. A magnéziumon található szikravető egyébként elég intenzív ahhoz is, hogy gyúlékony anyagokat magnézium nélkül is begyújtson.
A leírások szerint ezer gyújtás végezhető el a tömbbel. Tapasztalataim szerint erős túlzás ez a szám, jó esetben egy-kétszáz alkalmat bír az eszköz. A rendszer gyenge, legkönnyebben elkopó része a szikravető.

Jogosan féltjük késünket a beindítástól. Bármilyen meglepő, a jó minőségű, professzionális kés éle nem sérül az eszköz használatakor. A gyakorlás során azonban inkább valamilyen olcsóbb kést, esetleg vékony acéllapocskát használjunk a szikra beindításához.
A magnéziumtömb ára változó, a legtöbb helyen 3000 Ft körüli. Military- és hegyitúra-boltokban kapható. Hordjuk mindig a nyakunkban ejtőernyőszsinóron, bőrszíjon vagy "dögcédulaláncon"! Soha nem fog minket cserbenhagyni.
Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Vándor  - re: |2012.05.14 09:23:27
Marci írta:
Amit nekem a szikra önmagában nem gyújtott meg azt a magnézium sem.


Azért ez nem mindig van így...
Viszont részben igazad van. Valaki írta régen(talán Bézból?), hogy azér fogy el hamar a szikravető a magnézumtömbből, mert túl jó tűzgyújtók vagyunk, és csak szikrával, magnézium nélkül gyújtunk...
Marci |2012.05.12 15:40:10
Amit nekem a szikra önmagában nem gyújtott meg azt a magnézium sem.
atti |2012.05.11 10:19:34
Az biztos, hogy az egyik legmegbízhatóbb tűzgyújtó eszköz. Magnéziumforgáccsal "megbolondítva" még gyengébb élesztékből is egyszerűen tudunk tüzet csiholni, mint sima szikravetővel. Annyi a hibája, hogy a szikravető része viszonylag hamar elkopik, de ez is elég sok tűzrakást tesz lehetővé.
 
Japanese Teensex Warme 02 Teen Panty Rubbing Eva Fenix Orgy Challenge Accepted Mom German Latina Loves Small Dick Sucking Of The Dick Mother Productions Spypiss35 Spy Camera Guys Cad Transsexual Cad Has Fun In Bed Ftm Anal Plug Tease Petite Girl Sexy Strip Show Black Babes Anal Selected Scenes Malaysian Indian Hooker