"Fonott" evező készítése PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Túlélési technikák
Írta: finucci2   

Lassan szivárognak a cikkek, finucci2 portáltársunk is jelezte, hogy az általa egykor írt cikket közölhetjük. Köszönjük neki  , és egyben a többieket is arra bíztatnám, hogy tegyenek hasonlóan!

 

"Fonott" evező készítése

 

Image A fonott lapát ötletét valahol az interneten, vagy egy rajzon láttam, és rögtön megtetszett. Ez a fonott evező alkalmas az esetlegesen elúszott, elveszített vagy eltörött evezőlapátok ideiglenes pótlására. Különösen azért jó, mert nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető.


A megfelelő villás ágon, némi iszalagon vagy más hajlós vesszőn kívül csak egy éles késre van szükségünk.A villás ág kiválasztásánál fontos, hogy a lehető legegyenesebb szárú ágat keressük meg, mivel ha a szár görbe lesz, evezés közben kiforoghat a kezünkből, ami elég kényelmetlen hosszútávon. A villák között 15-20 centi hely legyen. A lehető leghosszabb szárakat hagyjuk meg a vágásnál, mivel majd a befonás után igazítjuk az egészet méretre.
Körülbelül ilyen alakú ágat válasszunk:

Image

Az iszalaggal egész egyszerűen kezdjük el befonni a villás részt a tövénél kezdve, kb. 15-20 centi hosszan. Az iszalagot (a rajzon pirossal jelölve) egész egyszerűen, egyszer alul, egyszer felül átvezetjük a szárakon. A rajzon ábrázoltnál persze jóval sűrűbben, közvetlenül egymás mellé fonjuk, de ne feszítsük meg túl erősen, mert a szárak végét összehúzhatjuk vele.
Image

Ha eljutottunk már kb. 25 centiméterig, helyezzünk be egy merevítőt, ami egy egyszerű pálca, a végeken befaragva egy kis mélyedéssel.
Valami ilyesmi:

Image

A szélessége persze egyezzen meg a villák közti távolsággal.
Ezután a villa végeit kötözzük össze ideiglenesen egy darab iszalaggal. Innentől kicsit lelassul a dolog, mivel a szárak közt kell majd átvezetni az iszalagot.
Így néz majd ki:

 Image

A maradék részt ugyanúgy fonjuk tovább, mint eddig.
Amikor eljutunk a végéig, az iszalag végét dugjuk be a villaszár és az iszalagfonat között kialakult résbe.
Az  eredmény valahogy így fog kinézni:

Image

Ezen a képen látható még az első próbálkozás, amire az alapanyagok tesztje miatt volt szükség. Ez a kicsi evező a kép alján. Tulajdonképpen arra voltam kíváncsi, hogy a kosárfonásnál jól használható veresgyűrű megfelel-e a célnak. Hát nem, maradjunk az iszalagnál. ? Az iszalag ezenkívül azért is előnyösebb, mert könnyebb beszerezni belőle a megfelelő mennyiséget (hosszt), de szerintem végszükség esetén bármilyen hajlós ág megteszi, még a hosszú szárú fű is.

Image

Ezen a képen látható a merevítésképpen behelyezett fadarab, fekete színű.
A teszten jól szerepelt a lapát, de persze nem olyan gyors és könnyű, mint egy modern, vagy faragott fa lapát. A Matula bácsi féle ?Lapjával húz, élivel kormányoz? ezzel nem megy, de még mindig jobb, mint irányíthatatlanul sodródni a vízen, vagy kézzel lapátolni.

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
finucci2 |2009.01.29 14:38:23
Kis kiegészítés, háttérinformáció: azért van csak két fénykép a kész evezőkről, mert ez a projekt nem cikknek indult, csak egyszerű próbálkozásnak a Holt-Tisza parton. Ezután írtam a fórumba, majd abból a hozzászólásból lett ez a rövidke cikk. A képek minőségéről: nemcsak hogy nem tudok fotózni, de ráadásul ezek mobillal készültek.
 
Japanese Teensex Warme 02 Teen Panty Rubbing Eva Fenix Orgy Challenge Accepted Mom German Latina Loves Small Dick Sucking Of The Dick Mother Productions Spypiss35 Spy Camera Guys Cad Transsexual Cad Has Fun In Bed Ftm Anal Plug Tease Petite Girl Sexy Strip Show Black Babes Anal Selected Scenes Malaysian Indian Hooker