Függőágy, mint menedék III PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Lóláb   

 

Függőágy, mint menedék
3.rész

 

Clark Jungle Hammock North American CAMO

 

Az erdőjárásra alkalmas függőágyak közül a Hennessy mondhatja magáénak a legnagyobb ismertséget a világon.

 

Henessy Hammock (www.hennessyhammock.com)

 

Hennessy

 

A gyártó oldala bőséges információkkal látja el azokat, akik a termékei iránt érdeklődnek. Az a termékpaletta, amit a Hennessy kínál, a legszélesebb a gyártók sorában. A bőséges kínálatuk szinte már zavarba ejtő. Tulajdonképpen nincs is értelme minden egyes darabot külön részleteznem, mert a legtöbbjük csak méretben és a teherbírásban tér el az alap modellektől. Ehelyett ismertetem a jellemzőiket, hogy átlátható legyen, milyen szolgáltatásokat nyújtanak a Hennessy függőágyak.

 

A függőágy egy négyszögletes tároló zsákban szállítható, melynek hátoldalán található kezelési útmutató alapján könnyedén felállítható. Ez a következőket tartalmazza: függőágy szúnyoghálóval, levehető esőtető, nejlon kötelek a kikötéshez, és hevederek a fák köre.

 

A függőágyat a két végére erősített nejlon kötéllel lehet kikötni a fák közé. A kötelekhez, a fák kérgének védelmében Tree Hugger–t (fát átkaroló hevedert) adnak. Ezt kell a fa köre tekerni, és a kötelet ebbe kell kötni. Ez megóvja a fákat a sérüléstől. Több méretben kapható, így a nagyobb törzsátmérővel rendelkező fák sem jelentenek problémát a függőágy kikötésekor.

 

Heveder

 

Az ágyat bő szabásúra tervezték azért, hogy a megfelelően széles belső teret könnyedén ki lehessen alakítani. A függőágyat a két oldalán található kötelekkel lehet oldalirányba széthúzni, amitől az a bizonyos széles belsőtér kialakul. Így a függőágy kiszélesedik, és hosszabbnak tűnik. Ezáltal a kényelem érzet megnő. Ezek a kötelek lehetnek szimmetrikus vagy aszimmetrikus elrendezésűek. Az „Asymmetrical Shape” aszimmetrikus alakot úgy érik el, hogy, a jobb oldali kötél kikötési pontját letették a térdhez, míg a bal oldali pontot, fel a vállhoz. Ez alapján két fő csoportra oszthatók a termékek, szimmetrikusra és aszimmetrikusra.

Bármelyik oldalsó kötelet eloldozva, a szúnyoghálót és az ágy oldalát befelé hajtva, kényelmes pihenőszéket kapunk.

 

Függőszék

 

A „Perfect Set” kialakítás tökéletes kényelmet ad a hátnak. Mivel az ágy minden használatnál ugyanazt a kényelmes alakot veszi fel, így a hát mindig egyenesen marad pihenéskor.

Minden Hennessy függőágy tartozéka egy körben hozzávarrt szúnyogháló, mely teljes egészében lefedi a fekhelyet. Ez a nagy területű szúnyogháló biztosítja a megfelelő szellőzést, és távol tartja a rovarokat a függőágy belsejétől. A belső tér magasságáról, egy újabb kötél gondoskodik. Ez a függőágy hosszanti tartóköteleinek meghosszabbításaként fut keresztül a függőágy felett, a szúnyogháló alatt.(Nincs a szúnyoghálóhoz rögzítve.) Ez tartja a fej felett a szúnyoghálót. Ezen a kötélen ide-oda csúsztatható egy hálós, háromszögletű tároló zseb.

 

Hálós zseb

 

A képen jól látható a szúnyogháló alatt lévő méretes zseb. Ez kisebb tárgyak tárolására használható, pl. kulcsok, zsebkés, aprópénz, stb. Ugyanezen a kötélen helyezkedik el még két csúsztatható műanyag karabiner, melyekre kisméretű tárgyakat - pl. lámpát - akaszthatunk fel. A függőágy belsejében a szúnyoghálót tartó kötél mindkét végét egy-egy hurokkal rögzítették a függőágy belső végéihez. Ezekbe kis karabiner akasztható, hogy csomagot, vizes palackot, vagy más kisebb felszerelést tartson, amik túl nehezek ahhoz, hogy a fej feletti kötélen lógjanak.

 

Karabiner

 

Karabiner

 

 

(A zseb, a műanyag karabinerek és a hurkos kötések nem tartozékai az Adventure Racer, Cocoon és a Scout típusoknak!) Az időjárás viszontagságaitól a levehető esőtető (Rain fly) védi a menedéket. Ez a ponyva poliuretánnal bevont hasadás biztos (ripstop) poliészter, vagy szilikonnal impregnált nejlon szövet. Dönthető bármilyen szögbe, feltekerhető vagy levehető és külön használható. A hosszanti kikötő köteleken csúszó csomókkal felerősített karabinerekre kell akasztani. Így a felállítást követően pillanatok alatt feszessé tehető. Ezek a csomók vezetik le a kötélről a függőágy felé tartó vízcseppeket. A ponyva és a függőágy kialakításukból adódóan a szelet elterelik, így biztosítva a zavartalan pihenést.

A függőágyba való bejutás, a fekhely alján lévő nyíláson keresztül történik (Easy Enter, Easy Exit, „könnyű belépés és kiszállás”) Csak be kell bújni a nyíláson át a függőágy belsejébe, megfordulni és leülni. Kényelmesen hátradőlve beemelni a lábakat az ágy belsejébe, és már alhatunk is.

 

 

1              2

Bújj be az ágy középébe           Fordulj meg és ülj le

 

3              4

 

Dőlj hátra                               Emeld be a lábad,

                                                és a bejárat bezárul.

 

Ezzel a figyelemre méltó megoldással küszöbölik ki az ingatagságot (Never-Tip, „központi egyensúlyra tervezve”) úgy, hogy a belépés a függőágy közepén történik ahelyett, hogy az oldalán átbillenve jutnánk a függőágy belsejébe. A bejárati nyílás két oldalán könnyedén nyitható tépőzár van (Full Velcro Seal). Ezt kézzel szétnyitva tudunk a nyíláson át a függőágy belsejébe jutni. A bemászás után, a test súlya alatt megfeszül a szövet, ezáltal a bejárati nyílást automatikusan visszazárja (Snap Tight zárrendszer). A tépőzár zárva tartja a bejáratot, így a rovarok nem jutnak be. A tépőzár akkor is távol tartja a bogarakat, ha nem tartózkodunk a függőágyban. Bátran lehet forgolódni is benne, mert a tépőzár megakadályozza a véletlen nyitást is.

 

Természetesen a Hennessy is felállítható fák nélkül. A kikötéséhez elég egy faág, túrabot vagy éppen egy bicikli. Így a földön felállítva is tökéletes védelmet nyújt a rovarok ellen, bármilyen időjárási körülmények között.

 

Bicaj

 

Bicaj

 

Bejárat a földön

 

Bár ilyenkor a szövet nem tud megfeszülni, ezért kézzel kell a tépőzárat visszazárni. Ettől eltekintve ebben a formában is tökéletes menedékben tölthetjük az éjszakát.

 

Függőágy tartozékok, melyekkel komfortosabbá tehető a menedék.

 

 

SUPERSHELTER szigetelés

A 4 évszakos rendszer

 

Ez a komplett téliesítő készlet több alkotóelemet tartalmaz: Alsó szigetelő borítás (Undercover), Alsó szigetelő habszivacs betét (Underpad), Felső szigetelő borítás (Overcover).

Az alsó szigetelő borítás anyaga víz és szélálló dupla sil nejlon ponyva. Szabása által alakja megegyezik a felállított függőágy aljának alakjával, de annál mindkét oldalon 10 cm-el nagyobb. Végeinek kiképzése - a feszítő köteleknél - olyan, hogy a függőágy köteleit át kell vezetni a csúcsokon varrással kialakított lyukakon.

 

Alsó szigetelő borítás

 

Alsó szigetelő borítás

 

Itt a kötelek felett az említett 10 cm-el feljebb kerül a szövet széle, némiképp fedve az ágy felső felét. Ezt követően a végén található rugalmas hurkot kell a feszítő kötélen lévő karabinerbe akasztani. (Ez tartja a ponyvát is.)

 

Alsó szigetelő borítás

 

Alsó szigetelő borítás

 

Természetesen ennek alján is található bejárati nyílás, de a függőágytól eltérően, ezt a nyílás, a szélébe húzott gumiszalag zárja össze.

 

Alsó szigetelő borítás

 

Az oldalán, ugyanezt az átfűzős metódust alkalmazva kell a kötelet átvezetni, és kikötni. E ponyva és a függőágy alja közé lehet behelyezni a következő szigetelő réteget. Ez pedig, nem más, mint az 1 cm vastag, erős habszivacs betét. Ez nyitott cellás habszivacs, nem zártcellás polifoam. Zárt cellás polifoam-mal sokkal rosszabb az alsó borítás hatásfoka. A szivacsban sokkal több a levegő, melyet a test melege fel tud melegíteni. Az alsó szövet úgy lett szabva, hogy a szivacs ne nyomódjon össze alvás közben. Így megtartja hőszigetelő képességét. (A zárt cellás polifoam-ok a földön fekve hatásosabbak, mert nem nyomódnak össze.) A szivacs puhább és könnyebben elcsomagolható. Alakja egy múmia bivakra emlékeztetve követi az ágy alakját. A széleit gondosan elszegték. Az elmozdulását a két oldalán és a lábfelőli végénél lévő rugalmas fülek kikötésével akadályozhatjuk meg. A füleket azokon a lyukakon kell átfűzni, ahol a feszítő kötelek vannak. A lábrésznél a hurkot a ponyva tartó karabinerébe kell akasztani. A két oldalon le kell oldani a feszítő kötelet, átbújtatni a rugalmas fülön, majd visszakötni. Ezen nincs bejárati nyílás. Bebújáskor ezt félre kell tolni, hogy hozzáférhető legyen a tépőzár.

 

Habszivacs betét

 

A két oldalon lévő füleket, szegőszalag rávarrásával „összekötve” erősítették meg. A képen egy aszimmetrikus underpad látható, ezért átlós irányú a varrás.

 

Habszivacs betét

 

Tulajdonképpen ezeket az összetevőket a feszítőkötelek tartják, minden ezeken van rögzítve. Ha valamelyik hurok elszakad, némi varrással vagy csomózással orvosolható a probléma. Nincsenek fölösleges mechanikus elemek. A karabinerek is pótolhatók egy kis darab kötéllel vagy egy faragott kampóval, de ez már nem annyira egyszerű.

 

A szigetelés hő visszaverő iso-fóliával növelhető.

 

Isofolia

 

Ezt a szivacsos underpad réteg fölé kell beilleszteni. Ha ez is kevésnek bizonyul, akkor akár kabáttal és/vagy száraz avarral is kiegészíthető a derékalj. Ez az alulról elértő maximális védelem.

Most jön a felső szigetelő réteg. A páraáteresztő ponyva követi a szúnyogháló alakját, hiszen rajta fekszik. Szélei az alsó borításon belül érnek véget. Felrögzítése szintén hurkokkal történik. A hosszanti végnél, a gumiszalagokat csak az alsó borításon lévő lyukon kell átvezetni, és beakasztani a karabinerbe. Az oldalsó hurkokon – a már megszokott módon - át kell fűzni a feszítő köteleket. A ponyván egy 20 cm átmérőjű lyuk tátong, közel a fejhez. Erre a friss levegő biztosítása miatt van szükség. Ezt a nyílást nem szabad lezárni! Ezt a felső réteget fel lehet tenni úgy is, hogy csak az egyik hosszanti oldalt fedjük le vele. Ilyenkor a szabadon hagyott oldalon lévő gumiszalagot nem kell befűzni. A ponyva szabad oldalát be lehet gyűrni a kifeszített oldal és a rain fly közé.

 

Felső szigetelő borítás

 

Felső szigetelő borítás

 

Természetesen a supershelter alkotó elemei is több méretben kaphatóak. Minden típushoz tartozik egy méretben hozzáillő. A tesztek alapján hatásossága, még extrém hidegben is megállja a helyét.

Van azért néhány hátulütője ennek a „fűzögetős” megoldásnak. Ha nem készülünk fel időben a hidegre, vagy váratlanul fordul az időjárás rosszabbra, a szigetelő réteg telepítéséhez az esőponyvát le kell vennünk. Ez esőben nem olyan vidám dolog, mert elázik a fekhely és a felszerelés. Arról nem is szólva, hogy még a függőágyat is le kell oldanunk a tree hugger-ről, benne a teljes felszerelésünkkel. (Nálam ez néha nem kevés súlyt jelent!) Gyakorlással persze kialakítható egy olyan technika, mellyel ez megoldható a rain fly teljes levétele nélkül is. De egy kézzel tartani a függőágyat és a ponyva leakasztott kötelét, majd a másik kezünkkel átfűzni a feszítő kötelet a szűk lyukon, utána visszakötni az ágyat, visszaakasztani a ponyvát… Ez nem gyerekjáték. Ahogy a keletkező pára sem az, amit az overcover belülre vezethet esőben, amikor kinn is nagy a páratartalom. Jó esetben csak az ágy alá, ahol a szigetelést szolgáló szivacs lelkesen felszívja azt - rontva ezzel a szigetelés hatásfokát. Az ágyban fekve nem skálázható a szigetelés szintje. Minden változtatáshoz ki kell mászni, és a már említett „kiakasztom-átfűzöm” eljárással a módosítást megejteni. Ez számomra picit körülményes. Mindenképpen kiegészíteném az oldalsó feszítő köteleket egy kampóval, amire csak fel kell akasztani a hurkokat. Ez lényegesen egyszerűsítené a folyamatot. Ha már ki kell mászni, legalább kötözni-fűzni ne kelljen.

 

"SNAKE SKINS" - „KÍGYÓBŐR”

 

Ez egy vízhatlan sil-nejlon anyagból készült „cső pár”, mely a függőágy azonnali elcsomagolását teszi lehetővé. És ezt mindössze fél perc alatt…

 

Kígyóbőr

 

Kígyóbőr

 

Kígyóbőr

 

Kígyóbőr

 

Működése igen egyszerű. A két szövet csövet a függőágy két hosszanti kötelére kell felfűzni a kikötéskor úgy, hogy szabadon csúszkáljon. Mindkét végére egyet-egyet. Az elcsomagolás menete a következő:

(Hogy védjük a szigetelő szivacsréteget, még a csomagolás előtt ki kell azt venni, és külön kell elcsomagolni.)

Az oldalsó kötelek eloldása után, a komplett függőágyat alulról a rain fly csücskétől kezdve, a tető gerincének vonala felé haladva, be kell tekerni a rain fly-ba. Ezután a két kígyóbőrt oldalról, egymás után rá kell húzni a függőágyra. Mást már nem kell tenni, mint a két hosszanti kikötő kötelet eloldani és összehajtva eltenni a függőágyat. Segítségével a menedék soha nem éri a földet, nem lesz sáros. Mikor vizes a ponyva, akkor is biztonságosan elcsomagolható a menedék anélkül, hogy a fekhely átnedvesedne. Nagy előnye, hogy az így elcsomagolt, supershelter-el felszeret függőágy pillanatok alatt felállítható a következő tábor helyszínén. Ez feledteti a nehézkes, kötözős-fűzős összeállítást.

 

 

Automatikus esőponyva feszítő és vízgyűjtő rendszer (2 db-os csomag)

 

Ez a ponyva feszítés ötleteinek következő evolúciós lépcsője. A kövekkel vagy egyéb súlyokkal való feszítés helyett egy sokkal hasznosabb és praktikusabb megoldást kínál. Ami nem áll másból, mint két speciálisan kialakított tölcsérből. Ezeket a rainfly feszítő kötele előtt elhelyezett karabinerbe kell akasztani, közvetlenül a ponyva sarkánál. Így a ponyváról lecsorgó esővizet a tölcsér összegyűjti.

 

Tölcsér

 

Tölcsér

 

A tölcsér kiképzése annyiban speciális, hogy a szűk végébe pet palackot tudunk becsavarni. A tölcsér felfüggesztését szolgáló műanyag fül a tölcsér peremén belül található, ezáltal a lecsorgó víz minden cseppje belekerül a palackba. Miközben a palack a tölcséren lóg, a benne lévő víz súlyával feszesen tartja a ponyvát viharos időben. Azt kell mondjam, hogy ez is egy igen hasznos kiegészítő, mely ismét egy remek ötletre épül. A begyűjtött esővizet fogyasztás előtt mindenképpen tisztítani kell!

 

Hatszögletű RAIN FLY – esőtetők

 

A hatszögletű esőtető - mint neve is mutatja – annyiban tér el a hagyományos négyszögletű (rombusz) ponyváktól, hogy hat csúcsban végződik. Oldalt nem egy, hanem két csúccsal rendelkezik, melyeket kissé oldalirányban lehet kikötni. E két pont között keletkezik egy hosszú oldal.

 

Hatszögletű esőtető

 

Mint a képen is látható, ettől lényegesen megnő a ponyva által lefedett terület. Esőben megnő az élettér, a száraz terület, aminek táborozás közben nagy jelentősége lehet. Jobban elvezeti a szelet, zártabbá teszi a belsőteret. Megkockáztatom, hogy használatával az overcover-t már fel sem kell tenni. (Ezen nem alkalmazható ugyan olyan hatásfokkal a tölcséres vízgyűjtő rendszer!) Ezek is, mint minden Hennessy kiegészítő, a termékpaletta összes modelljéhez kapható, különféle méretekben. Különböző teherbírású anyagokból, különböző bevonatokkal.

 

 

Speciális rendelések elől a Hennessy sem zárkózik el. Az egyedi kéréseket és igényeket is kielégítik.

 

Csak a rend kedvéért itt a végén felsorolom a jelenleg kapható típusokat:

EXPEDITION ASYM

SCOUT

ULTRALITE BACKPACKER A-SYM

EXPLORER DELUXE A-SYM

EXPLORER ULTRALITE A-SYM

SAFARI DELUXE A-SYM HEX

HYPERLIGHT BACKPACKER A-SYM

 

A katonai modellek:

NEW SURVIVOR WOODLAND CAMO

NEW SURVIVOR UNIVERSAL DIGITAL CAMO

EXPEDITION ASYM WOODLAND CAMO

DESERT RAT

 

Összegzés

 

Az egész rendszer felépítése, és megvalósítása nagyon jól szemlélteti a Hennessy tervezőinek látásmódját. A legegyszerűbb, és a terepen könnyen javítható ötletes elemekből állították össze függőágyaikat. Ez a jól átgondolt tervezés, és professzionális kivitelezés eredménye. Érezhető a megvalósításon a gyakorlatban szerzett tapasztalatok sokasága, melyek alapján egy kifogástalan, végtelenül egyszerű felépítésű menedéket alkottak. A benne felvonultatott ötletek zseniálisak. Megvalósításuk egyszerűsége lenyűgöző. Mindez párosul a tökéletes kivitelezéssel, és a jó minőségű alapanyagok felhasználásával. Nem tartalmaz pótolhatatlan részeket, bonyolult technikai megoldásokat. Sikere egyszerűségében és elnyűhetetlenségében rejlik.

A négy évszakos szigetelés rendszert - a vásárlói levelekre reagálva - utólag fejlesztették a függőágyakhoz. Valószínűleg ennek tudható be, hogy egy kissé körülményes a felszerelése. Skálázhatósága sem lett olyan tökéletes, mint maga a függőágy. Ez megfelelő körültekintéssel -gondolok itt az előrelátásra, és a körülményekhez való legteljesebb alkalmazkodásra- csökkenthető. „Kígyóbőrrel” egyenesen gyerekjáték a felállítása. Mivel a tortúrát csak egyszer kell végigcsinálni, ezt mindenképpen érdemes hozzá beszerezni.

 

A Hennessy függőágyakat nagy választékuk miatt más megközelítésből elemeztem. Remélem így is látható volt, hogy milyen egyszerű, és mégis finoman kidolgozott, jól megformált menedékek ezek. Nem véletlen a széles termékpaletta sem, hiszen az a gyártó törekvéseit tükrözi: mindenki számára a legmegfelelőbb menedéket biztosítani. Az biztos, hogy itt a mennyiség nem ment a minőség rovására!

 

(Folyt. köv.)

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Lolab |2011.03.27 14:43:06
"...miért kell megszűrni, mi van benne, ami árt?"
Elsősorban madár ürülék, másodsorban minden más amit a ponyva felett lévő növénytakaróról az eső lemos. Másodsorban olyan szennyeződések, melyek a légkörből kerülnek az esőcseppekbe (mechanikai és kémiai). Persze helyszín függő a dolog. Nyilván itt Magyarországon muszáj tisztítani, de az esőerdőben, a szabad ég alatt két karó között kikötve, nem kell.

Lehet benne valami, amit Tüske mond, de lehet, hogy valamit elhibázott. Tény, hogy a ponyva egy centivel sem nagyobb, mint ami minimálisan kell az ágy lefedéséhez. Ezáltal nem sok lehetőség van a variálhatóságra. Nem akarom lelőni a sorozat végét de, addigra majd jobban körvonalazódik, mik azok a fontos kritériumok, melyeket én fontosnak tartok - szubjektív véleményem alapján - egy minden szempontból teljes menedékként használható függőágynál.

(Hozzátartozik az igazsághoz, hogy picit elfogult vagyok a thai függőágyakkal szemben. Egyszerűségük és sokoldalúságuk lenyűgöző. Nincs olyan függőágyas szituáció, amit ezekkel a típusokkal ne lehetne tökéletesen megoldani, átvészelni. De ez már egy másik történet. Előbb mennyen le ez a sorozat.)
kontrra |2011.03.26 23:14:03
Ez érdekes, (ezek szerint) látszólag komoly tervezőmunka eredménye, és a gyakorlatban ilyen alapvető hibákkal (mint pl. a beázás) van terhelve.
Azért, tüskét ismerve, lehet, hogy nem csak a szerkezettel volt baj.
Vándor |2011.03.26 20:46:22
Tüske barátunk ilyenben aludt egyszer egy F.csurgói késtalin. Megengedte, hogy kicsit körbenézzem, és ki is próbáljam. A minősége nagyon jó, és nagyon jó benyomást keltett először.
Az alján való bemászás kényelmes, de a derékaljat nem tudom hogyan lehet benne használni. A hálózsákba sem lehet egyszerű bemászni. Ami már nagyobb baj, hogy a hozzáadott ponyva nagyon kicsi, ráadásul gyémánt alakban van kifeszítve, tovább rontva a függőágy két végének védelmét. Ráadásul Tüske szerint semennyire sem vízálló. Egy zápor utáni éjszakázásról azt mesélte, hogy cavarni lehetett a vizet a hálózsákból...
Szóval az ötletek jók, de azért még dolgozhatnának rajta egy kicsit... ennyi pénzért.

Lólábnak ismét köszönet a kutatómunkáért, és a bemutatóért!
kontrra |2011.03.26 12:39:32
Nagyon jól kitalált szerkezetek, szimpibb, mint a moszkító.
Az esővizet miért kell megszűrni, mi van benne, ami árt?
 
Japanese Teensex Warme 02 Teen Panty Rubbing Eva Fenix Orgy Challenge Accepted Mom German Latina Loves Small Dick Sucking Of The Dick Mother Productions Spypiss35 Spy Camera Guys Cad Transsexual Cad Has Fun In Bed Ftm Anal Plug Tease Petite Girl Sexy Strip Show Black Babes Anal Selected Scenes Malaysian Indian Hooker