Függőágy, mint menedék V PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Lóláb   

 

Függőágy, mint menedék
5.rész

 

Siam Hammock

 

A most terítékre kerülő függőágy sokoldalúságával hívta fel magára a figyelmem. Praktikussága jó szolgálatot tehet túrázás vagy utazás alkalmával.

 

Siam Hammock- (www.siamhammock.com)

 

Siam Hammock

 

A Siam Hammock egy szúnyoghálóval ellátott függőágy, mely a háló megemelésével, tágas helyet hoz létre a kényelmes fekvéshez. A kreatív tervezésének köszönhetően 5 különböző módon használható, amolyan "minden egyben" függőágy és sátor. Súlya mindössze 1,35 kg, ez csak harmada, negyede egy hagyományos sátornak. A hengeres csomagok mérete igen kicsi, könnyű vinni és alkalmazható az utazás minden stílusára.

 

Csomagolva

 

A tervezés alapjául itt is a Thai függőágy szolgált. (Csak emlékeztetőül: a Thai függőágy téglalap alakú szövet, a két rövid oldalon kialakított bújtatóval, ezekben futnak a rögzítő hevederek.) Az ágy alja erős, dupla nejlon szövet. A két réteg közé szigetelő réteget lehet behelyezni. Erre a dupla falú ágyra körben oda van varrva a rugalmas szúnyogháló. Ez zipzárral nyitható az egyik hosszú oldalon. A hálón és az ágy rövid oldalain találhatók a felállítást segítő alkotóelemek. Bújtató a kupolát létrehozó műanyag rudaknak. 8 db műanyag rúd (ebből 4-nek egyik vége gumírozott). A bújtatók mellett mindkét külső oldalon található 3-3 fül, melyek szükségesek a különböző módokon való felállításhoz. És az ágy rövid végén végigfutó alagút a kikötést szolgáló hevederekkel. Ezen kívül még két pamut heveder a kikötéshez. A függőágy belsejében, mindkét végén, a szúnyoghálón lévő bujtató varrása alatt középen található kis fülbe lámpa akasztható.

 

Belső

 

Ezen kívül a függőágy felénél, a bejárattal szemközti oldalon egy zsebet helyeztek el. Ebbe kisebb tárgyak rakhatók.

 

Belső zseb

 

Tartozik hozzá egy vízhatlan esőtető, mely méretéből adódóan elegendő teret biztosít rosszidőben is. A ponyva mindig külön van csomagolva a fekhelytől, mert ez és a függőágy külön tároló zsákban érkezik.

 

Lássuk az öt módozatot:

 

I. Hagyományos függőágy

(Regular hammock)

 

Hagyományos használat

 

Hagyományos használat

 

A függőágyat ki kell teríteni két fa közé úgy, hogy a szúnyogháló alul legyen. A függőágy rövid oldalán a rögzítő kötelek egy-egy alagútban futnak. A függőágy sarkait úgy kell összehúzni, hogy a rögzítő kötelek egyforma hosszúak legyenek. Így lesz a függőágy középen, és kialakul a hagyományos függőágy alak. (fig.1a) Ezt követően kell a köteleket a fa köré tekerni és egy gyorsan bontható csomóval rögzíteni (fig.1b). A biztonság kedvéért át kell vezetni a kötél szabadon hagyott végét a hurkon. A két fa vagy kikötési pont távolsága 2,5m - 4m között legyen.

A használati utasítás kicsit bonyolultan fogalmaz. Legegyszerűbb, ha egyik végét kikötjük a fához, összehúzzuk az anyagot középre, majd a másik végét is összehúzva, kikötjük a másik fához. Ez a műveletsor ponyva alatt is elvégezhető, így védhetjük a fekhelyet az esőtől.

A hangsúly jelen felállításnál azon van, hogy a szúnyogháló alul legyen. Így kerülhető el a szúnyogháló sérülése, szálainak a ruházattal való kihúzása, mivel ez a forma a napközbeni pihenéshez a legalkalmasabb.

 

 

II. Szúnyoghálós függőágy

(Mosquito netted hammock)

 

Szúnyoghálós függőágy

 

Szúnyoghálós függőágy

 

A függőágyat hagyományos függőágyként kell két fa közé kifeszíteni úgy, hogy most a szúnyogháló felül legyen. Ha ez megvan, a hozzá adott műanyag rudakból négyet-négyet egymásba kell illeszteni. Majd be kell csúsztatni a függőágy két végénél az erre a célra kialakított bújtatókba. A bújtatók végigfutnak a szúnyoghálón, és a függőágy másik oldalán érnek véget. Az átdugott rudak gumírozott végeit a zipzár felett lévő megerősített fekete nyílásokba kell illeszteni (fig.2a). A műanyag rudak a sátraknál megszokott módon meghajolva kupolát hoznak létre. Az ágy két alsó rétege közé hőszigetelés céljából derékaljat, vagy takarót csúsztathatunk. (fig.2b). A pamutheveder végeit fel kell csavarni mindkét feszítő kötél köré (fig.2c). Ez a szoros csomó biztosítja azt, hogy a tartó hevederen lecsorgó esővíz nem tud eljutni a fekhelyig. Levezeti a vizet a földre. Zseniálisan egyszerű megoldás! Természetesen az esőtetőt is ki kell kötni a függőágy fölé. Esőben célszerű ezzel kezdeni a telepítést, hogy a fekhely száraz maradjon. A lebontást persze fordított sorrendben kell elvégezni.

 

A földön való felállítás előtt, gondosan át kell vizsgálni a területet, és eltávolítani az éles, szúrós tárgyakat. Ezzel megelőzhető az ágy aljának sérülése!

 

III. Menedékben a földön, vagy az ágyban

(Suspended on the ground or bed)

 

Földön vagy ágyban

 

Ágyon

 

Utazás közben akadhat olyan szituáció, hogy bizonytalan szálláson kell az éjszakát eltölteni. (Gondolok itt a tisztaságra, vagy a skorpiókra.) Ilyen esetben is jó szolgálatot tehet ez a menedék. A függőágyat le kell teríteni a padlóra vagy az ágyra. A sarkait széthúzni, hogy az anyag élei között a derékszögek visszaálljanak. A kikötő hevedert át kell hurkolni a külső füleken. Méghozzá a közelebb lévőn. (fig.3a) Duplán kell befűzni és egy félcsomóval megkötni. (fig.3b) Ezt mind a négy sarkon meg kell tenni. A középen lévő fül most üresen marad. Nincs más teendő, mint a négy hevedert egy-egy bothoz, bokorhoz vagy egyéb ponthoz rögzíteni. (fig.3c) Lehetőség szerint felfelé kell kikötni. Ellenkező esetben a csomónál fel kell támasztani, két egymásba illesztett műanyag rúddal vagy botokkal, hogy a belső tér ne essen össze. Az ágy aljának szövete, az oldalfal magasságának feléig ér fel. Ettől felfelé a szúnyogháló fedi az ágyat.

 

Földön

 

Szabadtéri alkalmazáskor a felállítás helyét úgy kell megválasztani, hogy a ponyvát is fel kell kötni fölé. Legyen lehetőség a rögzítésére.

 

 

IV. Egyszerű sátor alakban, puha talajon

(Tent-Shaped on sand or soft ground)

 

Sátor, puha talajon

 

Sátor, puha talajon

 

Puha talajra való felállítást ugyan úgy kell kezdeni, mint az ágyon vagy padlón való felállítást. Csak a helyet kell úgy megválasztani, hogy a ponyva kikötésére is legyen alkalmas tereptárgy. A függőágyat le kell teríteni a földre. A sarkait széthúzni, hogy a téglalap alakú szabás visszaálljon. A kikötésre szolgáló hevedert át kell hurkolni a hozzá közelebb lévő fülön. (fig.4a) Duplán kell befűzni és egy félcsomóval megkötni. (fig.4b) Mind a négy sarkon így kell eljárni. Majd ezekkel a hevederekkel, kissé oldal irányban, a sátort ki kell kötni.(fig.4c) A középső füleket fel kell támasztani a műanyag rudakkal, vagy fadarabokkal (kb. 70cm hosszú). (fig.4d) Ezt követően kell ebbe a fülbe a pamut hevedert kötni oly módon, hogy a támasztékként szolgáló rudat/botot is biztosan tartsa a csomó. Majd ki kell feszíteni a sátor hossztengelyének irányában. (fig.4e)

 

Sátor, puha talajon

 

Az esőtető felállítását is célszerű ez előtt elvégezni, ha esik az eső. Ha nem esik, akkor lefedhetjük utólag is a sátrat.

 

 

V. Dóm sátor alakban, kemény talajon

(Dome-shaped on cement or hard ground)

 

Dóm sátor, kemény talajon

 

Dóm sátor, kemény talajon

 

Ennek felállítása is a megszokott módon kezdődik. A leterítés és kisimítás után 5 műanyag rudat kell összeilleszteni. Az így kapott bot mindkét végén legyen védőgumi. Majd a botot át kell tolni a bujtatón. (fig.5a) NEM SZABAD a végeit a megerősített tokokba tenni! Azok távolságát 4 rúd hosszára tervezték. Helyette a pamut hevederrel a talaj fölött össze kell kötni, hogy a félkörív alját biztosan megtartsa. (Ez a fehér heveder a lejjebb lévő képen jól látható.)

 

Rudazat összekötése a hevederrel

 

A maradék három rudat összeillesztve a másik végen lévő bujtatón kell átvezetni. Majd a pamut hevederrel a talaj fölött összekötni a félkörív biztos tartásáért. (fig.5b) (Itt csak 3 rúd van 4 helyett.) Áthurkolva az egyik hevedert a hozzá közel lévő fülön csomóval kell rögzíteni, majd a másik oldali fülbe is megcsomózni. Kissé összehúzva ezzel a két oldal ívét. A másik feszítő hevedert a középső (felső) fülön, csomóval kell rögzíteni (fig.5c) Majd a szabad végét egy kampóhoz, vagy egyéb tárgyhoz kikötni. (fig.5d)

 

 

Tároló zsák (Stuff sack)

A tároló zsáknak van egy kicsi zsebe, ami tartalmaz egy vékony műanyag táskát. A műanyag táska és a tároló zsák használható (1) egy víztartályként, (2) párnaként, levegővel megtöltve, (3) vészhelyzetben úszó eszközként is alkalmazható, ha nincs elérhető mentőmellény. Vészhelyzetben tanácsos a ruházat alatt elhelyezni, a levegővel teli tároló zsákot.

 

Tároló zsák+műanyag táska

 

A zsákon található egy szíj, amivel biztonságosan rögzíthető a hátizsákra.

Választható a függőágyhoz és az esőponyvához kompressziós zsák is. Használata közben arra kell figyelni, hogy a fekhely vízhatlan alja ne sérüljön, és a rudazat ne törjön el.

 

 

Flysheet

Külső vízálló ponyva -mint látható volt- használható a sátor vagy a függőágy lefedésére. De ezen felül, a Siam Hammock Flysheet tépőzáras bélésének köszönhetően használható esőkabátként is. Van rajta kapucni, hogy védje a fejet és szabása elég nagy ahhoz, hogy a vándor hátizsákkal együtt elférjen alatta.

 

Poncho

 

Kezelése:

A siam Hammock kézzel, hideg vízben, kis mennyiségű mosóporral mosható. Szárítását szabad levegőn, napsütéstől védett helyen végezzük. Mindig tartsuk távol a napsütéstől.

 

Ősszegzés:

A Siam Hammock, mint azt neve is mutatja, elsősorban függőágy, mely kialakításának köszönhetően több lehetőséget is nyújt a földön való felállításhoz. Sokoldalúsága valóban kisegítheti használóit utazásaik során. A földön háromféleképpen való felállítás, nem olyan sokban tér el egymástól. Talán nincs is szükség ennyi féle módozatra. Elsőre bonyolultnak, riasztónak tűnhet a sok csomózgatás is, de nem az. Szerintem még előnyös is, hogy nem bonyolult, nehezen pótolható technikai megoldásokat alkalmaz, hanem egyszerűen megtanulható csomókat. Látszólag e típus gyenge pontja a rudazat. A rudak elvesztése, sérülése esetén a kupola létrehozása erős fejtörést okozhat. Azonban sokoldalúságának köszönhetően ez szinte azonnal orvosolható. Hiszen függőágyként, még így is remekül használható. A szúnyogháló pedig, megemelhető néhány kötél segítségével a külső füleknek köszönhetően. Sőt! A földön, a már bemutatott „egyszerű sátor alakú” felállítás sem igényli a rudak meglétét. Hiszen helyettesíthetők két karóval, amit erdőjárás során könnyedén begyűjthetünk. Tulajdonképpen otthon is hagyhatjuk a műanyag rudakat, ezzel csökkentve a csomag méretét és súlyát. Azt nem tudom megmondani, hogy ez a tudatos tervezés eredménye vagy csak a véletlen hozta így. Egy biztos, ez csak pozitív irányba befolyásolja a róla kialakult képet. Hogy valami „negatívot” is mondjak, nézzük a színeket. Érdekes összeállításokban lehet hozzájutni. Terepszínű vagy olív zöld nincs. De még ez is lehet jó tulajdonság. Ha bajba kerül a vándor, és a csupa zöld közül rikítva kiemelkedik a menedéke, könnyebb rátalálni.

Jól megtervezett és kivitelezett függőágy, meglepő, és nagyon hasznos kiegészítőkkel.

 

(Source of several pictures:

www.trekkingthai.com/shop/sh/siamhammock.htm - Many Thanks)

 

(Folyt köv.)

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Lolab |2011.04.13 06:42:28
Inkább thai!
fisligery |2011.04.11 17:28:29
na nekem ez a honlap www.trekkingthai.com/shop/sh/siamhammock.htm - Many Thanks kínai (thai)
 
Japanese Teensex Warme 02 Teen Panty Rubbing Eva Fenix Orgy Challenge Accepted Mom German Latina Loves Small Dick Sucking Of The Dick Mother Productions Spypiss35 Spy Camera Guys Cad Transsexual Cad Has Fun In Bed Ftm Anal Plug Tease Petite Girl Sexy Strip Show Black Babes Anal Selected Scenes Malaysian Indian Hooker