A cigányfúró PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Tamás   

 

A cigányfúró 

 

DDK

 

---------------------------------- ----------------------------------------- -------------------------------------------- ---------------------------------------- ---------------------------------------- --------------------------------------- ----------------------------------------------- ------------------------------------- 

 

 

A természetben való tevékenykedésünk közben gyakran két munkafolyamatot végzünk: az egyik az anyagok szétválasztása, a másik az anyagok egymáshoz rögzítése.

Szétválasztásra sok eszközt használunk, hordunk magunknál: kést, baltát, fűrészt.

A természetben nagyobb gondot jelent számunkra az anyagok egymáshoz rögzítése.

Ezt általában összekötözéssel szoktuk megoldani. A leggyakrabban használt eszközök a madzag, kötél, drót, növényi rostok. A madzaggal, kötéllel, dróttal az a probléma, hogy korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre. A növényi rostokkal (pl. iszalag) pedig az, hogy beszerzésük időigényes, de nem is biztos hogy a közelben megtalálható. Mindkét rögzítési mód problémája pedig az, hogy gyakran nem elég erős, nem elég stabil, nem elég precíz.

Ezeket a felsorolt problémákat könnyedén kiküszöbölhetjük a cigányfúró alkalmazásával. Lényege, hogy a rögzítendő anyagokba (általában fa) furatot készítünk, majd a furatokba (szorosan) illeszkedő keményfa (köldök)csapot (régiesen faszög) faragunk és helyezünk, és már létre is jött az erős, stabil, pontos rögzítés. Fakötéssel (pl. lapolással) is kiegészíthetjük. Ha a köldökcsap nem szorul a furatba, akkor síkbeli elfordulásra is képes szerkezeteket is ki tudunk vele alakítani (zsanér).

Most ismerkedjünk meg egy kicsit ezzel a -szerintem- túlélő körökben korszakos jelentőségű, várhatóan nagy karriert befutó eszközzel.

Íme egy kép:

 

1

 

Megjegyzem, hogy a barkácsboltokban kapható pár milliméter átmérőjű, kerek fémnyelű cigányfúrók nem jók számunkra, mert nem elég erősek, csak pár milliméter vastag anyag átfúrására alkalmasak.

Számunkra a képen látható, régebbi időkben használt, nagy átmérőjű, nagy nyelű fúrók alkalmasak. Nekem két fúróm van egy 17 mm átmérőjű, és egy 11 mm-es. Véleményem (és szerény faipari tudásom) szerint egy 17 mm-es fúróval gyakorlatilag minden faszerkezet megépíthető beleértve a nagyméretű fa lakóházat, vízi közlekedési eszközöket, rácsos szerkezetű fa kilátótornyokat is, természetesen kés, balta, fűrész, elegendő faanyag, idő, és motiváció megléte esetén.

A képen látható fanyelű cigányfúró 11 mm átmérőjű, ami éppen ideális a nem túl nagy terveket dédelgető túlélő számára.

A hagyományos cigányfúrónak -a képen jól látható- az a hátránya, hogy a nyele miatt nehezen szállítható. Ez átalakításra szorul. Kézenfekvő, hogy szétszerelhetővé kell tenni, és a nyélbe kell elrejteni a fúrószárat.

Íme 17 mm-es cigányfúróm szállítási helyzetben:

 

2

 

és szétszedve, munka után:

 

3

 

Szállítás

 

Nézzük az adatokat: a 17 mm-es fúrószáram hossza 27 cm, tömege szárnyas anyával 23 dkg, a nyelet is adó szállítócső 45 dkg (!) ez nagyon sok. Az volt a baj, hogy az elkészítő lakatosnak csak ilyen nagy átmérőjű csöve volt kéznél. Tervezem kisebb átmérőjű, de terhelést bíró, könnyebb (alumínium?) csőre lecserélni.

A 11 mm-es, még fanyelű cigányfúró tömege összesen 22 dkg (hossza 23 cm). A nyél átalakítás itt még nem történt meg, gondolkodom, az (akác)fanyél le és visszaszerelhetővé alakításán is, cél a minél könnyebb, jól szállítható megoldás megtalálása.

Összehasonlításképpen néhány tömeg adat:

 

Fallkniven A2-es kés

54 dkg

Gransfors „Wildlife” balta

68 dkg

Gransfors „Hunter” balta

88 dkg

Fiskars fűrész „kicsi”

11 dkg

Fiskars fűrész „nagy”

21 dkg

 

Tehát a tömegadatokból is jól látszik, ha a nyelet sikerül jól megoldani, és a cigányfúró tömegét 25-35 dkg között tartani, akkor egy jobb kés tömege és térfogata „árán” egy olyan (túlélő)szerszámot kapunk, amivel gyakorlatilag minden faépítészeti feladatot el tudunk végezni, új perspektívákat tudunk nyitni a túlélésben.

A fényképen látható 6,5cm átmérőjű akác dorongot 5 perc alatt, a 2,5 cm vastag fekete dió deszkát 2 perc alatt fúrtam át, évtizedek óta nem használt nem túl éles 17 mm-es fúrószárral.

 

Élezés

 

Amikor megkaptam, nyugdíjas kollégámtól a 17 mm-es fúrót teljesen rozsdás volt, de úgy is vitte az akác dorongot, amikor csiszolópapírral csak simán megcsiszoltam, már sokkal élesebb lett, jobban vitte a fát. Élezni még nem mertem. Akitől kaptam, az azt mondta, hogy szerinte ezek önélezősre vannak készítve és nem kell élezni. Mástól is hallottam ilyet, de az élt tanulmányozva nekem más a véleményem. Ez még egy megválaszolandó kérdés.

Pár apróság: a fúrás könnyebb és gyorsabb, ha egy kis zsírral-hájjal tesszük csúszósabbá a fém és fa találkozását. Erős köldökcsapnak ne ágat, hanem vastag keményfa elgesztesedett belsejét használjuk. A köldökcsapot természetes gyantával be is tudjuk ragasztani a furatba hasonlóan mint a faiparban teszik.

Kis tömege, praktikussága miatt -bízom benne-, hogy hamarosan a túlélő alapfelszereléshez fog tartozni a baltához és fűrészhez hasonlóan. Külföldi túlélő szakirodalomban még nem találkoztam vele, lehet hogy egy hungaricum a CIGÁNYFÚRÓ?

A közeljövőben tervezem a cigányfúró alkalmazásáról egy videót készíteni.

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Törölt felhasználó |2013.06.26 22:48:24
http://mtp.info.hu/images/fbfiles/images/ciganyfur o1.jpg

Nem lehet szóköz az URL-ben ezen buktam meg
Törölt felhasználó |2013.06.26 22:45:26
Az előbb nem jól linkeltem bocs.
Itt van a kép:
http://mtp.info.hu/images/fbfiles/images/cig anyfuro1.jpg
Törölt felhasználó |2013.06.26 22:41:53
Gratulálok a fúródhoz, Elkészítettem én is, vékonyabb falú csőből, középen köpenycsővel erősítve a fogantyút. Másként rögzítettem a szárat mivel a fúróm vége, tiédtől eltérő kialakítású.
Súlya: 36dkg
megtekinthető:
http://mtp.info.hu/index.php ?option=com_kunena&Itemid=60&func=view&catid=27&id =14334&limit=20&limitstart=100#20756
Öregindián |2013.03.21 17:50:06
Persze hogy nem hungaricum. Már a régi rómaiak is csaknem ugyanilyet használtak.
tapír |2013.03.21 17:29:07
Örülök, hogy végre valaki megtörte az "egyeduralmamat"

Nagy ötlet a szétszerelhetőség a szállítás megkönnyítésére! Bár elég megszállott bushcraft-osnak kell lenni ahhoz, hogy ilyesmit is magaddal vigyél az erdőbe
Hooch |2013.03.21 14:16:16
Öregapámnak ilyen megoldású volt:
http://static.licit.hu/img/2/e/6/457492/1360 850982_Wb480.jpg
Ez olyan szempontból jó lehet, hogy a "nyelet" nem kell vinned, hanem majd talált anyagból megoldod... ugyanakkor, ha nem találsz akkor mi van , illetve a szállításhoz így kell egy védőkupak.
Jó ötlet, alkalmasint meg is keresem ezt a fúrót. Köszi!
Santy |2013.03.21 13:21:37
Sziasztok. Nem hungaricum. Ha nem is ezen a néven fut. De ahol pl: rönkházat építenek, ott szokványos. Vagy a hagyományos munka és gyalupad elkészítésénél. A méret valószínű a 17 mm környékén járhat...
 
Japanese Teensex Warme 02 Teen Panty Rubbing Eva Fenix Orgy Challenge Accepted Mom German Latina Loves Small Dick Sucking Of The Dick Mother Productions Spypiss35 Spy Camera Guys Cad Transsexual Cad Has Fun In Bed Ftm Anal Plug Tease Petite Girl Sexy Strip Show Black Babes Anal Selected Scenes Malaysian Indian Hooker