"Hobó szamovár" készítése PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Vasbicikli   

 

"Hobó szamovár" készítése


1


A konzerves dobozból rögtönzött hobó tűzhelyet nem kell bemutatni senkinek, de most egy továbbfejlesztett változatról szeretnék írni. Első látásra talán öncélú játékszernek tűnik, de tüzelőben szegény vidéken, vagy/és mostoha időjárási körülmények között is jól használható, akár olyan helyen is, ahol egyébként nem célszerű nyílt tüzet rakni (pl. csónakban).

Az alapgondolat a Brit szigeteken népszerű "Kelly Kettle" elvéből ered, csak a Kellynél belül van a tűz, kívül a víz, az enyémnél meg fordítva.


2


A koncepciót (kifordított Kelly) ebből a videóból vettem, és az elérhető nyersanyaghoz adaptáltam (apósomnak van egy nagy kutyája, úgyhogy a kutyatápos doboz korlátlanul rendelkezésre áll).
A vízforraló rész belseje egy sörösdoboz, fél liter víz 3-4 perc alatt felforr benne egy marék gally tűzrevalóval, akár szélben, esőben is. További előnye, hogy nem koszol össze semmit, mert a külseje nem lesz kormos. Nem hátizsákos túrázáshoz használom – ahhoz kicsit terjedelmes lenne, bár elég könnyű, – viszont a csónakomban állandó felszerelési tárgy. Amikor csónakban főzőcskézek, akkor egy homokkal töltött konzerves dobozt teszek a tűzhely alá (az összeillő karimák miatt ez is teljesen stabil), hogy léket ne égessek a hajóra.


3


Hozzávalók:

- 3 db nagy (1,2 kilós) kutyatápos doboz (1 alsó rész, 1 felső rész + 1 kell a fedélnek is)

- 1 db sörösdoboz (ez lesz a forraló belseje)

- 1 db bébirépás doboz (etető cső)

- hajlékony kötözö drót

- fa fogantyú (mogyoróvessző)

- bicikliküllő (a fogantyú szára)


Ami a szerszámokat illeti, a legfontosabb egy tapétavágó, vagy olyan kés, aminek nem sajnálunk kiverni az élét a lemezvágással. Kell még konzervnyitó, reszelő vagy smirgli a sorjázáshoz, lemezolló, és egy ár, vagy erős tű a lemez átlyukasztásához. Ezeken kívül doboz perforáláshoz van egy lyukasztó célszerszámom is, ami az irodai papírlyukasztó elvén működik, de ehelyett bármilyen egyszerű bökővel vagy fúróval is elkészíthetjük a lyukakat, legfeljebb kevésbé lesz esztétikus.


Ha valaki rászánja magát az elkészítésére, a gyorsabb sikerélmény kedvéért először az alsó részt érdemes megcsinálni. Konzervmelegítéshez, bögrében való teafőzéshez önmagában is jól használható.


4


5


Ha a tűzhely doboz felső szélét körben kilyuggatjuk 1-2 sorban, akkor még a felső képen látható X alakú edénytartó lemez sem kell rá, közvetlenül a tetejére lehet tenni a kajakonzervet, ráadásul stabilabb is lesz, mert a dobozok alsó és felső karimája pont passzol egymásba.


Az etető cső látszólag felesleges cifraság, de mégis van jelentősége. Biztosítja a tüzelőanyag jó adagolását, segíti a levegőellátást (mindig alulról kapja a tűz a levegőt) és megakadályozza, hogy a parázs kipotyogjon a nyíláson.

Etető csőnek olyan konzervdobozt érdemes választani, aminek az alsó pereme szűkebb, mert így könnyű lesz belekapatni a lyukba, és a vastagabb részén stabilan megszorul. A kis doboz alját egy kartonra körberajzoljuk, kivágjuk, és a sablont a nagy doboz oldalára rásímítva átrajzoljuk alkoholos filccel (vigyázva, hogy az átrajzolásokkal ne növeljük meg az átmérőt, mert szorosan illeszkedő nyílásra van szükségünk). Aki konyít valamicskét a geometriához, az kiszúrhatta, hogy itt van egy kis csalás a dologban, mert ugye a nagy dobozból nekünk valójában egy enyhén ovális alakot (a kis doboz fenekének a nagy doboz palástjára eső vetületét) kellene kivágnunk. Ezt úgy szoktam áthidalni, hogy a vonal mellett egy kicsit kívül vágok azokon a részeken, amerre nyújtani kell a kört.
A kivágáshoz bármilyen kés megfelel, én tapétavágóval szoktam csinálni (nem kár érte), pár mm-es fogásokban haladva. Lemezvágó olló kevésbé alkalmas, deformálja a lemezt. Amikor körbeértem a vágásssal, egy ívelt hátú reszelővel lesorjázom az éleket, és egy hengeres valamivel (pl. csavarhúzó szára) körbesímogatom, hogy egy kicsit kifelé forduljon a lemez a nyílás peremén.


6


Az etető csőben lévő elválasztó lemez a kályharostélyhoz hasonló szerepet tölt be. Első körben akár el is hagyható, de az alsó levegőbeömlés segíti az égést. A rögzítéséhez popszegecs helyett kitaláltam egy „hobósabb” megoldást: a konzervdoboz saját anyagából kivágott, és ráhajtott kis fülek tartják az elválasztó lemezt.


7


A kazán felső rész teteje egy kutyatápos doboz fenék, a palástnál sniccerrel körbevágva, hogy megmaradjon a pereme. A közepén kivágtam a sörösdoboz nyakának megfelelő lyukat (szintén sniccerrel), és ollóval kb. 4-5 mm-enként bevagdaltam.


8


A palást és a tető össze van drótozva, ezért van körben a szélén 4 kis lyuk. Hosszú csőrős fogóval csavartam össze belülről a drót két végét, aztán lecsíptem a felesleget.

A bevezető képeken látható prototipus még popszegecselve volt, annál doboz palástjából meghagytam 3 kis fület a fedélen, és azokat lehajtva szegecseltem a doboz oldalához.


9


A sörösdoboz peremét belül, a doboztető síkjában kell szép türelmesen körbe-körbe karcolgatni, aztán egy helyen bevágni a lyuktól a széléig, és egy fogóval kitörni. Ha jól csináltuk, akkor szép tisztán kitörik a bekarcolás mentén, alig kell sorjázni. Csak a legvégén pattintsuk be a sörösdobozt a tetőbe, mikor már össze van rakva, különben nem férünk hozzá a drótozáshoz!


A prototipuson még fixen rászegecselt fogantyú volt, azóta tovább fejlesztettem levehetőre.

A drót bringaküllő, a fa mogyoróvessző. A kampós részt beakasztom az egyik lyukba, és kibújtatom a másikon, majd a fogantyú két szárát összeszorítom, és beakasztom az alsó lyukba (a képek egy mini változatról készültek, de a lényeg ugyanaz).


10


11


12


A használhatóságáról végezetül hadd idézzem egy „hardcore” túrázó ismerősöm sorait, akinek a tüzes képen látható darabot odaajándékoztam.


Alul kibéleltük lazán papírral, majd jól megtömtük 5-8 cm-es gallyacskákkal. Felsőrész rárak és alul az adagoló nyíláson át beberzentettük. Hamar létrejött a kéményhatás, jól huzatolt a felső perforáláson keresztül. Még le sem égett a tüzelő, amikor már futott ki a víz. Kiönt, majd hideggel újratölt és már melegedett is a második fél liter. Adagolásra 5 cm hosszúra tördelt akácfa kérget használtam. Ezt az adagoló nyílásához bepakoltam, mondjuk úgy 4-5 darabkát ami oda befért, majd egy hosszabb bottal egyszerűen betoltam a tűztérbe. És már rotyogott is és a víz néhány perc múlva megint lobogott. Fában szegény, esővel áztatott környezetben ideális eszköz. Lásd, ilyen a tundra, ahol egy marék nyírfakéreggel, vagy törpenyír gallyal ugyanez megoldható. 2.5 x könnyebb mint a gázfőző fejem, nem kell hozzá palackokat cipelni. A hatásfok ugyanaz, azzal se lehet gyorsabban vizet forralni. Fél liter víz bőven elég egy 60-80 grammos kínai instant tésztaleves elkészítéséhez. Mondjuk ebből nekem kettő kell, de akkor is 10 perc alatt megvagyok vele. A málhában nem foglal plusz helyet, mert a helykihasználás miatt mind a víztér, mind pedig a tűztér tele lesz pakolva hasznos kis apró ketyerékkel. Magyarán mondva csomagolóanyagként fog funkcionálni akkor, amikor éppen nem melegít. Egyébként 2 palack gáz, ami 3 hétre csak szűkösen elég 4 embernek és gyakorlatilag használni sem mered ez miatt, pont ugyanennyi helyet tölt meg a zsákban, de az ugyanennyit ki is szorít.”

 

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Törölt felhasználó |2015.09.02 17:07:56
Rövid videón megtekinthető a működése. Zöldséget burgonyalevest főztem rajta.
https://www.youtube.com/watch?v=JLcfeU9gYTw
Berkut |2015.07.20 19:05:21
Ügyes munka.
vasbicikli |2015.06.18 12:28:20
Néztem a képeket, jó lett! :good
A cikk képei óta egy kicsit módosítottam a fogantyún.
Az alsó kampóra hajlítottam egy kis föl/le kanyart (kb. mint a klotyóajtó beakasztó ), hogy ne tudjon beljebb csúszni.

http://uj.ajtokilincs.hu/1567-large/ajto-ablak-...[/quote]
Törölt felhasználó |2015.06.18 00:40:37
A leírás alapján elkészítettem.
Csupán annyi módosítással, lejtősre készítettem az etetőnyílást. Így a tüzelőanyag súlyánál fogva magától csúszik a tűztérbe, nem kell kézzel tologatni. Köszönet a cikkért.
kovu78 |2015.06.05 17:16:44
érdekes cikk volt köszönöm én is.
vasbicikli  - re: |2015.06.02 09:38:17
Tuareg írta:

Nansen készített egy zseniális hó olvasztó és főző készletet - sajnos nem jöttem rá, hogyan tudnám elkészíteni ipari prések nélkül
 https://www.google.ro/search?q=nansen+coocker&espv =2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=W UdnVd7yGcjxUqeNgNAN&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=nan sen+cooker&spell=1

Ugyanakkor szerintem túl nagy, és súlyos lenne ahhoz, hogy háton cipeljem.


Nézegettem ezt a Nansen-féle tűzhelyet, furfangos egy szerkezet ezekkel a koncentrikus edényekkel, és fel/le áramló füstgázzal  
A bonyolultsága és terjedelme miatt nyilván csak hosszabb expedíción lehet kihasználni a jó hatásfokából eredő előnyeit, pár napos túrákra valószínűleg kifizetődőbb az egyszerű tűzhely + többlet-üzemanyag.
vasbicikli |2015.06.01 09:58:26
Bocs, rossz helyre pottyant egy "a" betű, eredetileg így akartam :

Örülök, hogy tetszik nektek a kis bádog tákolmányom
vasbicikli |2015.06.01 09:56:24
Örülök, hogy tetszik a nektek kis bádog tákolmányom
Tuareg |2015.05.28 18:55:34
Gratulálok a "szamovárhoz". Látok ám egy - két ötletes dolgot - mint például a fogantyú felfogási módját - - amely igazi mesterre vall.

Régóta foglalkoztatnak azok a speciállis edények, amelyek maximálisan kihasználják a felszabaduló hőt, minimalizálva a veszteséget.
Az általad említett Kelly félét még nem ismertem.
Nansen készített egy zseniális hó olvasztó és főző készletet - sajnos nem jöttem rá, hogyan tudnám elkészíteni ipari prések nélkül
https://www.google.ro/search?q=nansen+coocker&espv =2&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=W UdnVd7yGcjxUqeNgNAN&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=nan sen+cooker&spell=1

Ugyanakkor szerintem túl nagy, és súlyos lenne ahhoz, hogy háton cipeljem.
tibierdrol |2015.05.28 11:07:21
Szép munka! Szívesen megnézném élőben is :o)
Törölt felhasználó |2015.05.28 08:19:33
Tetszik a leírás. Könnyen elkészíthető, akár kint a terepen is.
Öregindián |2015.05.27 19:00:19
Ügyes, és csónakban valóban jól használható darab.
 
Japanese Teensex Warme 02 Teen Panty Rubbing Eva Fenix Orgy Challenge Accepted Mom German Latina Loves Small Dick Sucking Of The Dick Mother Productions Spypiss35 Spy Camera Guys Cad Transsexual Cad Has Fun In Bed Ftm Anal Plug Tease Petite Girl Sexy Strip Show Black Babes Anal Selected Scenes Malaysian Indian Hooker