Matifu Woodlander PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Switchblade   

 

Matifu Woodlander

 

(Part I.)

 

0

Jöjjön akkor az első késleírás, Switchblade portáltársunk jóvoltából, aki a Matifu által készített Woodlander-t vette górcső alá.

 

Első benyomások és bemutatás:

 

Ez a kés a második elkészült példány a Matifu Woodlander vonalban.

Woodlander

 

Annyiban különbözik az első példánytól, hogy én a kisujj számára is recézést, valamint tükörpolírozott pengét kértem. Aki figyelemmel követi Matifu munkásságát, rögtön láthatja, hogy ennek a késnek egy korábbi modell volt az őse, nevezetesen a Torpedó Fighter.

 

Torpedo Fighter

 

De, ha még alaposabban megvizsgáljuk és visszamegyünk az időben, azt is mondhatjuk, hogy a Woodlander egy Matifu féle verziója a híres, régi és jól bevált  Kephart (Horace Kephart) kés modellnek. Ez az eredeti,

 

Kephart knife

 

és itt egy modernebb változat látható.

 

Kephart Mod.

 

Gondolom ennyi elég a családfáról... és akkor lássuk az írás tárgyát...

 

A kés főbb adatai:
Pengeanyag: Uddeholm Sleipner, 56-57HRC (Matifu becslése alapján)
Pengehossz: 115mm
Pengevastagság: 3,5mm
Pengeszélesség: 30,5mm
Markolathossz: 128mm (leghosszabb)
Markolat anyag: Európai diófa
Kés tömege: 170 gramm (tokkal: 280 gramm)
Tok: Brazil marhabőr, vízszintes/függőleges hordásmód (a tok külön megér egy misét...)

 

A hőkezelés (Matifutól kapott adatok alapján) 1050°C-on olajban edzéssel, és 200°C-on megeresztve történt.

A markolat számomra (közepes kézméret) nagyon kényelmes a főbb, általánosan használt fogásmódokban. Elképzelhetőnek tartom, hogy NAGY kézméret esetén rövid lehet ez a markolat (esetleges rendelésnél figyeljünk erre, és kérjünk picit nagyobbat, ha lehet). A pengeháton elhelyezett ujjtámaszok megfelelően funkcionálnak, mind a hüvelykujj, mind a kisujj számára, és a rovátkák szépen illeszkednek a markolatpanelekbe is.

 

Woodlander

 

A diófa markolatpaneleket, és az alattuk lévő alátéteket nyolc szegecs, egy dísz-szegecs, és ragasztó rögzíti, plusz még egy jól elhelyezett zsinórfurat hüvelyt is találunk a markolat végén. A kés teljes, kontúros ?markolattüskés? konstrukció. A pengeköszörülés az egy Matifu specialitás, ?high flat grind? egy pici homorú (hollow) fűszerezéssel. Nem sűrűn találkozunk ezzel a megoldással. Az enyhe holker mondhatni semmit nem gyengít a pengén, viszont segíti a kés szelő/vágó képességét. Mondjuk az én példányomnál sajnos nem lett szimmetrikus a két holker köszörülése, mivel az egyik oldal mélyebb, mint a másik. Noha ez nem túl szembeötlő és számottevően nem befolyásolja a kés teljesítőképességét, de azért mégis piszkálja a csőröm... A levezető él és a ricasso találkozásánál is jellegzetes, a megszokottól eltérő Matifu köszörülést láthatunk. A kés középvonalában elhelyezkedő hegy jó szúró (valamint fúró) képességre utal. Mivel aránylag széles pengével van dolgunk, a középpontban lévő hegy ellenére elég jól használható, kis ívben fut fel a konvex él, a hasonló ívben érkező pengeháthoz. A pengehát jelen formájában nem megfelelő a ferrocérium rudas szikravetéshez, mivel kaparóél nincs kialakítva rajta.

A kés tokja szintén egy nem mindennapi változat.

 

Tok

 

Jó minőségű marhabőrből készült oly módon, hogy a bőr fonákját sehol nem látjuk (kivéve a tok belsejében), mindenhol a színével találjuk szembe magunkat. A varrás gyönyörű, egyenletes, a grafikai díszítés ízléses, szépen kidolgozott, csakúgy, mint a bőr felszíne és színezése. De itt sajnos egy hibát elkövetett Matifu mester, mégpedig az angol ?knife? szó többes számát sikerült elírnia.

 

Tok

 

Így, egy ?tévnyomatos? tokkal büszkélkedhetem. A tok felépítése függőleges és vízszintes hordást egyaránt lehetővé tesz,

 

Tok

 

noha a vízszintes módban csak egy picit keskenyebb övvel/pánttal használható.

 

Tok

 

Az alsó csúcson található kis fül, és egy azon átfűzött bőrszíj vagy zsinór segítségével könnyen rögzíthetjük combhoz, vagy  hátizsák vállpántra, málhára, stb... A tok felső része formázott, és szorosan illeszkedik a Woodlander markolatára, ezenkívül egy rögzítő fedél/pánt is található a tok tetején.

 

Tok

 

A pántot a markolatra hajtva és legombolva biztosak lehetünk abban, hogy a kés még fordított hordásmódnál sem fog kiesni, és a pánt jobban védi a markolatot az esetleges sérülésektől is.

 

Tok

 

Amennyiben erre nem lenne szükség, de könnyebb és gyorsabb hozzáférést igényelnénk...

 

Tok

 

A rögzítő pántot egyszerűen átfűzzük az erre a célra kialakított bújtató hasítékon a tok mögé,

 

Tok

 

és máris egy nyitott erszénytok lóghat a derékszíjon, megfelelően rögzítve késünket.

 

Tok

 

Ez a megoldás szerintem igen ötletes, nem mindennapi, és nagyon jól használható. Ezzel talán be is fejezném ezt a bemutató írást, és hamarosan, a következő részben folytatom a gyakorlati tapasztalatokkal.

 

Switchblade

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
gunya |2010.10.08 15:59:16
gratulálok, igazán szép alkotás!
Vándor |2010.02.01 11:13:42
Matifu Mester érdekes ötleteket vitt bele a tokba. Én legalábbis szeretem a különleges, formabontó megoldásokat. A vizszintes hordás azért nem hiszem, hogy működik. Férfiember nem hord ilyen vékony övet, különösen terepen. De gondolom a hátizsák hevedereire nagyon szépen fel lehet fűzni, így mégsem haszontalan.
Várom a folytatást, hogy teljesít a kés. Közben pedig arról se feledkezzünk meg, hogy Matifu alig pár szerszámmal képes ilyen minőségű munkákra.
Switchblade  - re: |2010.01.31 21:32:55
odikter írta:
Szép kés, az elírt tokra meg büszke lehetsz, gondolj csak a hibás veretű pénzekre!


No igen, ezzel vigasztalom magam en is...  
Igazan egyedi darab, ilyen nem lesz meg egy...  
odikter |2010.01.31 19:42:37
Szép kés, az elírt tokra meg büszke lehetsz, gondolj csak a hibás veretű pénzekre!
 
Japanese Teensex Warme 02 Teen Panty Rubbing Eva Fenix Orgy Challenge Accepted Mom German Latina Loves Small Dick Sucking Of The Dick Mother Productions Spypiss35 Spy Camera Guys Cad Transsexual Cad Has Fun In Bed Ftm Anal Plug Tease Petite Girl Sexy Strip Show Black Babes Anal Selected Scenes Malaysian Indian Hooker