1970.01.01
Csütörtök
Napkelte : 01:00 Napnyugta : 01:00
Hőm.: 0°C
Hőérzet: 13°

m/s
mm

Képajánló

Linkajánló


Egy lándzsakés születése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Öregindián   

 

Egy lándzsakés születése

 

Valamikor, sok évvel ezelőtt, megragadta a fantáziámat a Cold Steel cég Bushman kése. De ebben az időben olyan magas volt az ára, hogy nem futotta rá. Aztán később, legnagyobb meglepetésemre, mintegy harmadáért adták, és én azonnal megjutalmaztam magamat egy példánnyal. Döntésemhez „Alesnek”, a Kaliber magazinban megjelent cikke is hozzájárult, amelyben túlélőkésként méltatta, és pozitívan értékelte. Hogy mennyire megfelelő erre a célra a Bushman (a nagy), és mennyire nem, azt nem taglalom, hiszen beszéltünk már róla, és volt, aki szidta, néhányan dicsértük. Ezúttal inkább arról írnék, miként kalapáltam ki magamnak egy Bushmanhoz hasonló méretű lándzsakést.

Bővebben...
 
Sokoldalú útitárs: a túrabot PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Öregindián   

 

Sokoldalú útitárs: a túrabot

 

Fiatal koromban, amikor a Hév a Margit hídi végállomásról indult Szentendrére, vasárnap reggelenként a turisták hatalmas tömege várt a szerelvényekre. Nagyon sokan közel 2 méter hosszú túrabotot is vittek magukkal, és csak úgy mellékesen jegyzem meg: a legtöbb kiránduló oldalán ott fityegett a kés, amely abban az időben még nem számított KKVE-nek. Érdekes, hogy akkoriban soha, senki nem veszélyeztette a másikat, bármilyen hosszú vadász- vagy túrakést viselt… 

Bővebben...
 
Hipotermia PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tuareg   

Hipotermia

 

A hipotermia vagy kihűlés alatt azt az állapotot értjük, amikor az emberi test hőmérséklete a normális tartomány alá csökken, ezáltal pedig működésében zavarok lépnek fel. Akkor alakul ki, amikor a leadott hő mennyisége meghaladja a termelt hő mennyiségét. A hővesztés, és ezáltal a zavarok fokozódása, halál beálltához vezethet.

 

1

 

Alattomos és sunyi veszélyként leselkedhet minden természetjáróra, hegymászóra, barlangászra vagy szabadban dolgozóra, erdésztől a vadászig. Alattomossága abban is rejlik, hogy közhelyesen és hibásan a köznyelvben megfagyásnak nevezzük a folyamatot, és ehhez akaratlanul is fagypont alatti hőmérsékletet társítunk. Holott akár 20 °C-os hőmérséklet felett is kerülhet valaki hipotermiás állapotba.

 

Bővebben...
 
Hússzárítás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Curtis   

 

Hússzárítás

 

Engedve a rábeszélésnek itt a főoldalon is írok néhány sort erről az ősi tartósítási módról.

 

Nyári hosszabb kiránduláson, a nagy melegben szem előtt kell tartani, hogy a magunkkal vitt ételek egy része romlandó, és nehezen tárolható el. Ilyenkor gyakran már első nap arra kényszerülünk, hogy ezeket mielőbb elfogyasszuk. A hús tartósítására kipróbáltunk egy régi jól bevált indián módszert. Nekik nem volt hűtőjük, nem készítettek olyan finom füstölt kolbászt és szalonnát, mint ami a magyar hagyományokból ránk maradt, és a Glóbusz konzervet sem ismerték. Ezért az indiánok megszárították a húst. Ezzel az eljárással a nyers hús hónapokig eláll. Az indiánok lelkes rajongójaként most bemutatom Nektek ennek a tartósításnak a kicsit modernizált változatát. Ragaszkodva a hagyományokhoz, én is hamisítatlan amerikai bölényből készítem a szárított húst. 

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 4 / 30