Hordozható rakétatűzhely, tábori felhasználásra PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Pityubá   

Hordozható rakétatűzhely, tábori felhasználásra

 

1

 

Videó YouTube csatornámon tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=Bc1__q3DZsI

 

Cél olyan kis méretű, hordozható főző kifejlesztése volt, mely nem függ gáz, illetve folyékony halmazállapotú tüzelőanyagoktól. Ezért esett a választás a mindenütt előforduló fa, vagy vastagabb száraz fűfélék tüzelőanyagként történő felhasználására. Ezeknek a tüzelőanyagoknak tökéletes elégetésére fejlesztették ki az úgynevezett Rakéta kályhákat. Ezt kellett olyan hordozható méretűre zsugorítani, ami még jó hatásfokkal üzemel, és biztonságosan használható tábori körülmények közt, vagyis kellően tartósnak is kellett lennie. Ezért esett a választás a nagy hőterhelésű alkatrészeknél króm és titán alapanyagokra. Követelmény volt a 4 személy részére, tábori körülmények közt, huzamosabb ideig történő ételfőzés. Ezt gyakorlati próbák tökéletesen igazolták. A szabadtűzhöz képest több előnye is van.

 

Néhányat felsorolok a teljesség igénye nélkül:

 

Kis tüzelőanyag igény.Rejtett tűzet ad.Kevésbé tűzveszélyes, mint a nyílt lángú szabadtűz.Esőben ponyva alatt is biztonságosan használható.Részben automatikus tüzelőanyag adagolás.Nem füstöl, kevésbé kormoz.Központi energiaszolgáltatások hosszabb távú leállása esetén, nyitott ablaknál üzemeltetve, városi túlélő tűzhelyként is alkalmazható.

 

Bemutatom a rakéta tűzhely részeit, felhasználását, összeállítását:

 

A főző két üzemmódon használható. Kávéhoz, teához denaturált szeszégőt használok, kisebb hőigény és gyorsabb üzembe helyezés végett. Ételfőzéshez, sütéshez viszont fatüzelésre állítom össze a főzőt.

Kis mennyiségű vízforraláshoz krómbögrét, vagy kisméretű, 0,7 literes csajkámat használom.

Egy személyre történő ételfőzést, akasztófüllel ellátott 1,5 literes króm lábosban végzem.

Nagyobb méretű, szélesebb edények használatánál, az edénytartó alá króm parabola tükröt helyezek. Ennek használatával nagyobb területen oszlik el a főző hője, így kevésbé tud odaégni az étel. Valamint télen, nagy hidegben javít a főző hatásfokán.

 

2

 

Kétnapos hátizsákom tartalma, tábori konyhával. Rakétatűzhely szállítható állapotban, összepakolva.

 

3

 

Tűzhely közepében kis csajkában lehet az alkatrészeket, és denaturált szesz égőt tárolni.

 

4

 

Főző denaturált szesz üzemre összeállítva. Tetején 0,7 Literes, króm csajka látható.

 

5

 

Bal oldalt összerakott tüzelőanyag etetőakna, jobb oldalt a hővédő köpeny látható. Összeillesztést L alakú krómacél tüske biztosítja. Lángcső rögzítése acéltüskékkel történt.

 

6

 

7

 

Akasztófüllel ellátott főzőedényben elfér 2 napos leves készlet, és a fűszerek.

 

8

 

Üzemel a tűzhely. Vízforralás feketeszedres mentatea főzéshez.

 

9

 

Lángos sütés rakétatűzhelyen. Erről készült videó az alábbi linken tekinthető meg:https://drive.google.com/open?id=0B3GWeyEZr1CXRXVRdWRabFgtMkE

 

10

 

Képen jól megfigyelhető a főző felső részén elhelyezkedő króm anyagból készült parabola hőtükör. Célja az edény alatt nagyobb területen elosztani a hőt, télen csökkenti a kiáramló hőveszteséget.

 

11

 

Lángcső rögzítését szolgáló acéltüskék, végére hajlított kör alakú szemek biztosítják a hővédő köpeny távtartását az égőtértől. Hosszabb tüzelőanyag felhasználását huzalból hajlított tartó segíti. Lejtősen kiképzett tüzelőanyag etetőakna, az alul elégett tüzelőanyag utáncsúszását, automatikus adagolását biztosítja. Összeszerelésnél kerültem a csavaros rögzítő elemek használatát, így szerszámok nélkül, gyorsan üzembe helyezhető. Biztonságosan 45 cm hosszú, ujjnyi vastag, kéregmentes tüzelőanyag befogadására alkalmas. Vastag kérges tűzifa használatát kerülni kell, nem fér a tüzelőanyag adagolóba, füstöl, kormoz. Ezért vastagabb tűzifát kellő méretűre kell hasogatni. Ujjnyi vastag vesszőkről felhasználás előtt le kell kaparni a kérget, hogy ne okozzon füstölést, kormozódást.

 

Főbb részei:

 

Égőtér: Nagyobb méretű, 108 mm átmérőjű rozsdamentes IKEA evőeszköz szárító

 

Tüzelőanyag etetőakna: 0.5 mm vastag krómlemez

 

Lángcső: 0,7 mm falvastagságú titán cső (motorkerékpár hangtompító külseje)

 

Hővédő köpeny: 0,3 mm vastag ónozott lemez. Égőtér hő védelmére, égési sérülések elkerülésére (tápszeres konzervdoboz)

 

Edénytartó: X alakú, 1 mm vastag, élére állított krómlemez

 

Parabola hőtükör: 18 cm átmérőjű krómfedőből készült. Kiáramló hőveszteség csökkentésére

 

Tartó lábak: 6 mm vastag horganyzott huzalból hajlítva (8 literes bográcsot elbírja)

 

 

Teljesen rozsdamentes anyagokból készült konstrukció. Egymásba lehet pakolni, kis helyen elfér, hátizsákbarát kivitel. Súlya 800 gramm.

Bárki ingyen és bérmentve lemásolhatja, elkészítheti, nem fog benne csalódni. Gázfőzők teljesítményét meghaladja. Kevesebb tüzelőanyag adagolással csökkenthető a hő.

 

Hordozható tűzhely kifejlesztésében János Benyhe portáltársunk Hobó szamovárja adta az ötletet: http://survival.hu/index.php?

Tartólábakat Joe SB Smith portáltársunk hobó kályhájáról vettem kölcsön. Köszönet a segítségért.

 

Történetet Pityubá vetette papírra, 2016 Augusztusában.

 
Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
Törölt felhasználó |2016.09.29 12:48:36
Ideális kialakításúra méretezett tűztérben jól keveredik levegővel a keletkező fagáz, így magasabb hőmérséklet keletkezik. Alulról kevesebb, úgynevezett Primer levegőt kap a tüzelőanyag. Ez biztosítja a fa elgázosításához minimálisan szükséges hőt. Majd a tűztérbe fentebb másodlagos úgynevezett Szekunder levegőt vezetünk ez a több, és úgy alakítjuk ki az égőteret, hogy a bevezetett levegő körülölelje a lángot így biztosítja a tökéletes keveredést és égést.
kontrra |2016.09.23 20:27:54
Szép munka! Bizonyára sokkal jobb a hatásfoka, mint egy tábortűznek.
Gratula!