A taplógomba kikészítésének számtalan módja van. Néhány alkimista-jelölt különböző adalékokat (salétromot, vizeletet, stb.) is tesz a főzővízbe. Az alábbi leírás a www.bushcraftuk.com portálon található cikk fordítása. (by remete)
A taplógomba ilyen formában nő az erdőben a nyírfa törzsén.
![1](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/TaploKikeszites/tinder1.jpg)
Begyűjtés után nyerjük ki a külső kéreg és belső fás rész közötti réteget. A felesleges maradékot használjuk majd tüzelőnek, ne vesszen kárba.
![2](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/TaploKikeszites/tinder2.jpg)
Szórjunk keményfa hamut egy edény vízbe és főzzük benne a taplót 1 napon át.
![3](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/TaploKikeszites/tinder3.jpg)
24 óra elteltével így néz ki a főzetünk:
![4](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/TaploKikeszites/tinder4.jpg)
Tegyük az anyagot egy rönk tetejére és egy husánggal kezdjük lapítani.
![5](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/TaploKikeszites/tinder5.jpg)
Ilyen lesz a kilapított taplóréteg:
![6](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/TaploKikeszites/tinder6.jpg)
Úgy néz ki, mint a "klopfolt" marhaszelet. Hagyjuk megszáradni.
![7](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/TaploKikeszites/tinder7.jpg)
Kiszáradás után olyan, mint a szarvasbőr.
![8](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/TaploKikeszites/tinder8.jpg)
Bolyhosítsuk fel egy éles kődarabbal.
![9](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/TaploKikeszites/tinder9.jpg)
Helyezzük a taplót egy kovakő tetejére. Lefelé irányuló mozdulattal üssük az acélt a kőhöz.
![10](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/TaploKikeszites/tinder10.jpg)
Füstölgő parázsra kap a tapló, ami elég az éleszték lángra lobbantásához.
![11](http://mtp.info.hu/images/cikkek/Archivum/Taplo/TaploKikeszites/tinder11.jpg)