Nyitott kivitelű, alkohol üzemű főző Nyomtatás
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Pityubá   

 

Nyitott kivitelű, alkohol üzemű főző

 

Svéd csajkám, Trangia főzőm ihletett meg. Sörös dobozból is készíthetünk hasonló elven működőt.

Magassága: 60 mm, Súlya: 15 gr. Főző előmelegítése középen, belülről történik, 2,5 cm lángmagasság szükséges.

Max. 1 dl alkohol, 20 perc üzemidő.

Célja: vízforralás, konzervmelegítés, egyszerűbb ételek, tea, kávé főzése.

1

------------------------------- -- ----------------- - ----------------------------------- - - - - -------------------------- ---------------------------------------- - --------------- ----------------- ------------------------------------------------------------------------ ----------------------- ------------------------ --------------------- --------------------- -------------------------- ----------------- ------------------ ------------------

 

Hozzávalók:

2 db üres alu. sörösdoboz, tenyérnyi 2 cm vastag bazaltgyapot, erős szike, tolómérő, rajztábla tű, 3 db 1,8 cm vastag faléc, faipari szorító, 2 db 15 mm hosszú facsavar, olló, csavarhúzó.

Elkészítése:
 

1
Sörösdoboz alját körbe kell vágni 53 mm magasságban, rögzített magasságú pengével.

 
2
60X165 mm elválasztó lemez, sörös doboz oldalából, V kivágásokkal.

3
Alkotórészek: bazaltgyapot (alkohol felitatására), külső-belsőrészt elválasztó lemez, alsórész.

4
Alsórészt beolajozzuk, és bontatlan sörösdobozra nyomjuk 10-15 mm magasan.

5
Alsórész közepét be kell horpasztani csavarhúzónyél segítségével.
A mélyedésben maradó alkohol segít a főzőt bemelegíteni.

6
Felsőrész tetejének a körbevágása erős szikével.

7
Felsőrész körbe vágása 18 mm magasságban, rögzített magasságú pengével.

8
Alsórész: 53 mm, felsőrész: 18 mm magas.

9
Bazaltgyapot és elválasztó behelyezése.

10
Felsőrész benyomása az alsórészbe.
Felsőrész belső peremét, fémrúd segítségével körkörösen az elválasztó falához simítjuk.

11
16 db, 1 mm átmérőjű furatot kell készíteni rajztábla tűvel körben a felsőrészen.

12
Alkoholfőző begyújtása középen. Télen hamarabb melegszik fel, ha közepébe vattát dobunk.

13
Konzervdobozból szélfogót készítünk, gátolja a szél hűtő hatását, lángot az edény aljára tereli.

14
4mm-es huzalból készült állványra rakjuk az edényt, 2,5 cm lángmagasságot hagyva.
Más megoldásként: a szélfogót 4 helyen átfúrva, 2 db huzal sátorcövekkel átszúrva edénytartót kapunk.
Átlagosan 1L víz forralásához 0,5 dl alkohol, és kb. 10 perc idő kell, függ a víz és a környezet hőmérsékletétől.

 

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
szilva |2013.08.20 17:46:36
Bizony...
Nomen est Omen.
Törölt felhasználó |2013.08.18 06:51:14
Szilva ízű 50%-os alkohol tartalmú az üzemanyagod?
szilva |2013.08.12 09:06:35
Nem valami hatékony ez a főző!!! Én 1dl alkohollal több óráig képes vagyok főzőcskézni, nem csak 20 percig!!!

(Ja, egyébként klassz a cucc, csak pojjénkodtam...)
Moti |2013.08.08 11:22:39
Ügyes és érthető a magyarázat.