Egy kis ráadás... PDF Nyomtatás E-mail
Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Vándor   

 

Egy kis ráadás...

 

1

 

Miközben gyűjtöttem az anyagot az EOS bemutatásához, nagyon megtetszett a Bike verzió is, amit a bicaj első világításaként a kormányra csatolnak. Jelenleg egy három LED-es kis villogóval járok. Ez tulajdonképpen csak arra jó, hogy nem ütnek el. A rosszabb közvilágítású utcákban azonban csak „emlékezetből” megyek vele. Komolyan elgondolkodtam hát, hogy vajon lehetséges volna-e a fejlámpámat a bringámra szerelni a már rajta levő lámpatartóra?

Semmi olyan nem jutott hirtelen eszembe, ami ne járt volna a lámpa módosításával, vagy ne kellettek volna hozzá szerszámok, így ekkor még elengedtem a gondolatot. Azonban nem tudtam kiverni teljesen a fejemből az ötletet, ezért egy esős hétvégi napon elővettem az EOS-t, egy rossz „hagyományos” biciklis lámpát, és elkezdtem agyalni, miként lehetne összegyúrni a kettőt.

 

2

 

A megvalósíthatósági vizsgálat közben rövid idő alatt kitaláltam egy működőképesnek tűnő tervet. Arra azonban csak a gyakorlati próba adhat választ, hogy beválik-e? Rajta hát...

A rossz hátsó lámpát atomjaira szedtem, teljesen lecsupaszítva a fekete hátlapot.

 

3

 

Levágtam a peremen a kiálló részeket, majd kicsit síkba csiszoltam. A közepébe fúrtam egy lyukat. Ezen keresztül egy csavarral némi tépőzárat erősítettem a lámpatestbe. Végül visszacsavaroztam a klipet.

 

4

 

Kíváncsian rögzítettem az EOS fejpánttartóját az „adapterre”. A tépőzár stabilan kitartott, és a lámpa sem csúszkált, vagy forgott.

 

5

 

6

 

Másnap javult az idő, rápróbáltam a jó öreg biciklimre is a „csúcstechnikát”. Jól álltak egymásnak.

 

7

 

8

 

Már csak a gyakorlati próba volt hátra. Közúton, járdákon remekül működött a rögzítés. A tépőzár remekül a helyén tartotta a lámpát. Kicsit rezgett ugyan az úthibákon, de aztán este is kipróbáltam, és egyáltalán nem zavaró.

Az épített úttestről földútra letérve viszont azt tapasztaltam, hogy a lámpatest nem bírta a rázkódást a teleszkópok nélküli bringakormányon, és előrebillent a mechanika.

Nagyon nem ingatott meg a dolog, mert nem nagyon emlékszem, hogy mikor bicikliztem utoljára éjszaka földúton. Ha mégis ilyenre vetemednék valaha megint, még mindig ott a lehetőség, hogy fejjel lefelé csatlakoztatom a fejlámpát, így a mechanika nem tud elállítódni.

Összességében elégedett vagyok az eredménnyel. Kevés munkával, szinte nulla befektetéssel (mindössze egy rossz LED-es hátsólámpa, és pár centi tépőzár felhasználásával), használható adaptert tudtam létrehozni.

Külön öröm, hogy magán a fejlámpán semmilyen módosítást nem kellett végrehajtanom, illetve, hogy a fejlámpa-biciklilámpa üzemmódváltáshoz nincs szükség szerszámokra. Gyakorlatilag a fejpánt levétele és az adapterre rögzítés két pillanat alatt elvégezhető. 

Ennyit szerettem volna még itt a végén mutatni... És bár ennek nem sok köze van a túléléshez, vagy a természetjáráshoz, azonban az mindig hasznos, ha a felszereléseink multifunkcionálisak.

Ezzel a kis ötlettel én egy jó használati tárgynak még tovább tudtam bővíteni a felhasználási lehetőségeit. Ehhez hozzá jön még a tervezés izgalma, és az alkotás öröme is, így a „végtermék” különösen jó érzéssel tölt el.

Remélem, másoknak is teszik, és talán még kedvet is csinál egy kis barkácsoláshoz. Csak javasolni tudom mindenkinek, remek szórakozás és kikapcsolódás!

 

Hozzászólások
Keresés
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
atti |2011.06.03 20:29:10
Fejlámpa sokszor nem jó bringázáshoz. Például ha szembe jövő forgalmo van akkor azoknak nagyon zavaró, hogy hol ide hol oda világít a lámpa. Persze ha gyéren járt a terület akkor jó lehet.
Tuareg |2011.05.27 18:12:27
Ha korom sötétben és hepe - hupás terepen kerékpározol, az alacsonyabban elhelyezett lámpa jobban láthatóvá teszi a mélyedéseket. Felülről csak beléjük világítasz és láthatatlanná válnak.
Vándor |2011.05.25 15:21:24
Kiváncsi voltam előkerül-e ez a kérdés

Az az igazság, hogy próbáltam. Az a baj vele, hogy a lámpával biciklizésnek a téli időszámítással jön el a szezonja. Ilyenkor tipikusan sapka van az ember fején. Namost a fejlámpa úgy rászorítja a sapit a homlokomra, hogy a kötésminta "átmásolódik" a homlokomra. Nyilvános helyen -pl egyboltba bemenni- így nem szeretek mutatkozni, mert mindenki azt nézi...
tibierdrol |2011.05.25 11:56:18
Simán fejlámpával nem jó biciklizni? Elütés ellen jó a filléres villogó előre-hátra, a fejlámpa meg oda világít ahova nézel. Vagy nagyon be lehet izzadni alatta?