Nyitott kivitelű, alkohol üzemű főző |
Cikkek - Felszerelések, tesztek | |||||
Írta: Pityubá | |||||
Nyitott kivitelű, alkohol üzemű főző
Svéd csajkám, Trangia főzőm ihletett meg. Sörös dobozból is készíthetünk hasonló elven működőt. Magassága: 60 mm, Súlya: 15 gr. Főző előmelegítése középen, belülről történik, 2,5 cm lángmagasság szükséges. Max. 1 dl alkohol, 20 perc üzemidő. Célja: vízforralás, konzervmelegítés, egyszerűbb ételek, tea, kávé főzése. ------------------------------- -- ----------------- - ----------------------------------- - - - - -------------------------- ---------------------------------------- - --------------- ----------------- ------------------------------------------------------------------------ ----------------------- ------------------------ --------------------- --------------------- -------------------------- ----------------- ------------------ ------------------
Hozzávalók: 2 db üres alu. sörösdoboz, tenyérnyi 2 cm vastag bazaltgyapot, erős szike, tolómérő, rajztábla tű, 3 db 1,8 cm vastag faléc, faipari szorító, 2 db 15 mm hosszú facsavar, olló, csavarhúzó. Sörösdoboz alját körbe kell vágni 53 mm magasságban, rögzített magasságú pengével.
60X165 mm elválasztó lemez, sörös doboz oldalából, V kivágásokkal. Alkotórészek: bazaltgyapot (alkohol felitatására), külső-belsőrészt elválasztó lemez, alsórész. Alsórészt beolajozzuk, és bontatlan sörösdobozra nyomjuk 10-15 mm magasan. Alsórész közepét be kell horpasztani csavarhúzónyél segítségével. A mélyedésben maradó alkohol segít a főzőt bemelegíteni. Felsőrész tetejének a körbevágása erős szikével. Felsőrész körbe vágása 18 mm magasságban, rögzített magasságú pengével. Alsórész: 53 mm, felsőrész: 18 mm magas. Bazaltgyapot és elválasztó behelyezése. Felsőrész benyomása az alsórészbe. Felsőrész belső peremét, fémrúd segítségével körkörösen az elválasztó falához simítjuk.
16 db, 1 mm átmérőjű furatot kell készíteni rajztábla tűvel körben a felsőrészen. Alkoholfőző begyújtása középen. Télen hamarabb melegszik fel, ha közepébe vattát dobunk. Konzervdobozból szélfogót készítünk, gátolja a szél hűtő hatását, lángot az edény aljára tereli. 4mm-es huzalból készült állványra rakjuk az edényt, 2,5 cm lángmagasságot hagyva. Más megoldásként: a szélfogót 4 helyen átfúrva, 2 db huzal sátorcövekkel átszúrva edénytartót kapunk. Átlagosan 1L víz forralásához 0,5 dl alkohol, és kb. 10 perc idő kell, függ a víz és a környezet hőmérsékletétől.
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Jelentkezz be vagy regisztrálj!
|